eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Navracsics Tibor: Tudtuk, hogy lesznek a népszerűséget rontó lépések

Navracsics Tibor szerint nem csökkent a kormányoldal népszerűsége olyan mértékben, mint arra számítottak. Mégpedig azért, mert a választópolgárok ma is tisztában vannak azzal, hogy alapvető változásokra van szükség Magyarország versenyképességéhez. A miniszterelnök-helyettes a kormány egyéves munkáját értékelő interjúban szólt arról is, hogy a minisztériumi struktúrát nem tartja presztízskérdésnek, a rendvédelmi dolgozók tiltakozását nyugdíjügyben "problémásnak" érzi.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy az új Ptk. és Btk. várhatóan csak 2012-ben kerül a Ház elé. Kormányátalakítási tervekről nem tud a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor a kabinet egyéves teljesítményét értékelve úgy vélekedett: az egy éve megkezdett munka, a strukturális, a szakpolitikai átalakítások, a gazdasági növekedést ösztönző lépések mostanra jutottak el oda, hogy már konkrét érdekeket is sérthetnek, az pedig nyilvánvaló, hogy azok a társadalmi csoportok, amelyek érdeksérelmet szenvednek el, rosszallásukat fejezik ki emiatt.

Ez Európa nagy részében ugyanígy zajlik: Spanyolországtól Svédországig, Nagy-Britanniától Görögországig, mindenhol a magyarországihoz hasonló intézkedéseket végrehajtó kormányokról van szó, és a reakció is hasonló, amely ezeket a lépéseket fogadja - emelte ki, rámutatva: tudomásul kell venni, hogy Európának ma nagyon kemény, következetes lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy egy öregedő és egy kicsit talán el is kényelmesedett kontinensből ismét versenyképessé, fiatalossá, dinamikus gazdaságúvá váljon.

Mint mondta, számoltak azzal, hogy olyan intézkedéseket lesznek kénytelenek megtenni, amelyek értelemszerűen vonják maguk után a népszerűségvesztést, de közlése szerint a támogatottságuk csökkenése még nem olyan mértékű, mint amilyenre készültek.

Úgy véli, ez azt jelzi, hogy a választópolgárok nemcsak tavaly voltak tudatában annak, hogy valaminek alapvetően meg kell változnia az ország versenyképességéhez, hanem most is tudják, hogy bár az egyes lépések kellemetlenek, rosszak, de hosszabb távon egy erősebb Magyarország kialakítását célozzák. Hozzátette, abban bízik, hogy akik időközben "elbizonytalanodnak", azok is azt látják, hogy ha jól sikerülnek ezek a lépések, akkor az mindenki javát szolgálja.

A minisztériumi struktúra és a kormányszerkezet esetleges átalakítását firtató felvetésre Navracsics Tibor kijelentette: a tárcák struktúráját nem tartják presztízskérdésnek, hangsúlyozta ugyanakkor, a már egy éve működő új szisztémával szerinte sikerült felülírni azt az érdekrendszert, amely "már-már megbénította" a kormányzati döntéshozatalt.

"Innentől kezdve a miniszterelnök döntése, hogy a kormányzati politikát milyen szerkezeti rendben tudja a leghatékonyabban megvalósítani", a jelenlegiben vagy azon változtatva - mondta, hozzátéve, hogy ugyanez az álláspontja a kormány személyi összetételével kapcsolatban is. Hivatalos egyeztetéseken egyébként még egyáltalán nem került szóba strukturális vagy személyi átalakítás - jegyezte meg.

A tárcavezető szólt arról, hogy az őszi törvényhozási időszakban is a jelenlegihez hasonló heves, ám más karakterű vitákra számít, például az alapjogokkal kapcsolatos törvényekkel és a választójogi szabályozással összefüggésben. Utóbbiról szólva közölte, számára az a fontos, hogy vegyes maradjon a választási rendszer, az egy- vagy kétfordulós szisztémában viszont nem foglalt állást. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a kétfordulós majdnem kétszer annyiba is kerül.

Az év második felének a közmunkarendszer átalakítása lesz a "slágertémája" - közölte, kifejtve: a tervek szerint július 1-jéig nyilvánossá válik az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója, ősszel el is indulnak a bemutató jellegű programok, 2012. január 1-jétől pedig a teljes rendszer megkezdi működését.

A tárcáját érintő idei feladatok közül kiemelte az igazságszolgáltatási reformot, amelyet ugyancsak őszig kell előkészíteniük. Véleménye szerint olyan megoldást kell találni a bírósági szervezetrendszerre, amely felhasználja a mai Országos Igazságszolgáltatási Tanács tapasztalatait, arra azonban még nem tudott választ adni, hogy a bírák kinevezése visszakerül-e az igazságügyi kormányzathoz.

Megjegyezte ugyanakkor: "egy független, már-már teljesen zárt rendszer hajlamos lehet a felelőtlenségre". Az új polgári (Ptk.) és büntető törvénykönyvről (Btk.) szólva azt mondta, mivel várhatóan nagyon sűrű lesz az őszi törvényalkotási program, elképzelhető, hogy az új kódexek csak 2012 első felében kerülnek a Ház elé.

A rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatban Navracsics Tibor azt reméli, az érintettek is belátják, "most nem olyan időszakban élünk, hogy 42 évesen el lehet menni nyugdíjba". Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végezhetnek majd a frissen benyújtott alkotmánymódosítás révén visszatérő rendőrök, tűzoltók, példaként azt válaszolta: kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban.

Szerinte akár tűzoltókról, akár rendőrökről van szó, korábban egy fegyelmezett hierarchiában pontosan, precízen végezték a munkájukat, és ma a magyar közigazgatás sok területén elfér ez a precizitás, pontosság és tapasztalat. Kitért arra is: abból a szempontból kissé "problémásnak" érzi a rendvédelmisek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli segélyből, hogy "ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni".

Arról, hogy télen a közigazgatási tárca is közvetített a felsőoktatási tárgyalásokban, a miniszter azt mondta: ezt a hallgatói önkormányzatok és rektorok kérésére tették. Hozzátette, hogy a kormányzati koordinációért is felelős kormánytagként az ilyen helyzetekre bármikor készen áll, de - mint fogalmazott - "önszántamból nem szeretnék belépni más tárca belső ügyébe".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×