eur:
388.59
usd:
361.34
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Navracsics: még nem döntöttek a bírósági önigazgatás ügyében

Még nem született kormányzati döntés arról, lesz-e a jövőben bírósági önigazgatási testület - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter keddi, országgyűlési bizottsági meghallgatásán.

Navracsics Tibort, aki éves beszámolóját tartotta az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ülésén, a képviselők egyebek mellett az igazságszolgáltatási reformról kérdezték.

Közölte, a reformra az év második felében kerül sor, akkor kívánnak arról szakpolitikai vitát folytatni.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) jövőjére vonatkozó ellenzéki kérdésekre arról beszélt, ez egy olyan kérdés, amely az intézmény létrehozatala óta létezik. Hozzátette: vannak, akik korábban támogatták az intézményt, ám most úgy látják, hogy rossz lépés volt a felállítása.

Példaként említette a kérdést feltevő Bárándy Gergely (MSZP) édesapját, aki egy szakmai konferencián azt mondta, szerinte inkább meg kellene szüntetni az OIT-ot. Navracsics Tibor közölte, ő ennyire nem radikális, ám saját véleményét nem kívánta kifejteni.

Elmondta, az európai országok között mindenre találtak példát. Így van ország, ahol létezik önigazgatási testület, van, ahol nagy önállósággal, és van, ahol kevesebbel, ám van olyan ország is, ahol nincs ilyen testület.

Példaként említette Ausztriát, ahol nincs bírósági önigazgatási testület, sőt, ott az igazságügyi miniszternek egyedi utasításadási joga is van az ügyészség felé.

A miniszter azt hangoztatta: nyitott akármelyik megoldásra, ha az garanciát nyújt a két fontos szempontra, a függetlenségre és a hatékony működésre.

Navracsics Tibor kérdésre azt is leszögezte, a bírák kinevezése továbbra is az államfő kezében marad.

A bírák nyugdíjazásáról szólva pedig azt mondta, az érintettek nem január 1-jével mennek nyugdíjba, hanem ekkortól kezdődnek a felmentések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×