eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Letétbe helyeznék felmondásukat az orvosok

Az InfoRádió értesülése szerint május közepén több orvos dönthet úgy, hogy év végéig ügyvédi letétbe helyezi a felmondását, így sarkallva a kormányzatot az egészségügyi dolgozók helyzetének rendezésére. Amennyiben ez nem történik meg, jövő márciusban tömegek hagyhatják el az országot. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban emlékeztetett: volt már ehhez hasonló akció Magyarországon. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint soha nem látott összefogás van kialakulóban az orvostársadalomban. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nem kívánt nyilatkozni a kérdésről.

Az ország egyes részein már most is veszélyezteti az ellátás biztonságát az, hogy nincsen elég egészségügyi dolgozó, miközben egyre több munkaerő-közvetítő cég toboroz külföldre orvosokat, ápolókat. Nagyon sokan demonstratív szándék nélkül is távozóra foghatják - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hozzátette: nem akar belebeszélni a kormány pénz- és gazdaságpolitikájába, de úgy véli, a döntéshozóknak van mozgástere bizonyos "hangsúlyok" áthelyezésére, és az orvosok itthon és pályán tartásához szükséges előmeneteli rendszer alapjainak letételére. Ez elhatározás kérdése - jegyezte meg.

Az elnök emlékeztetett: 2008-ban volt már a mostanihoz hasonló akció: akkor vizitdíj-kompenzációt követelve helyezték letétbe felmondásukat az alapellátásban dolgozó orvosok a kamaránál. Igaz, akkor nem jött össze annyi dokumentum, amennyire a nyilvánosságra hozatalhoz számítottak.

Most sem lehet felmérni, hányan csatlakoznának a kezdeményezéshez, annyi azonban biztos, hogy az orvoskar megosztott és nagyon csalódott, mivel az elmúlt időszakban sem tett a kormány semmit az érdekükben. Sőt, több alkalommal is elhangzott az a kijelentés, hogy rendszerszerű béremelésről, táblaszerű bérrendezésről ne is álmodjon az egészségügy - fűzte hozzá Éger István.

Soha nem látott összefogás

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvostársadalomban komoly egyeztetések zajlanak, nagy összefogás van kialakulóban. "A kollégák között eddig el nem képzelhető feszültség és tenni akarás alakult ki" - mondta az InfoRádiónak.

Papp Magor figyelmeztetett: ha az orvosok elvándorlása a jelenlegi ütemben folytatódik, 2013 végére működésképtelenné válik a magyar egészségügy, ez idő alatt ugyanis mintegy négyezer orvos tűnik el majd Magyarországról.

A rezidensek és az orvosok problémáit nem lehet csak pénzzel megoldani, jobb munkakörülményeket és a szakmai fejlődés lehetőségeit is biztosítani kell - fűzte hozzá az érdekképviselet elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×