eur:
393.13
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Alkotmánybírósághoz fordult a HGYSZ a patikatörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordul a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége a gyógyszertári törvények változásai miatt. A szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a módosított törvény sérti a tulajdonosok jogait azzal, hogy a vállalati tulajdonban lévő patikák esetében kötelezően át kell adni legalább egynegyed tulajdonrészt a gyógyszerésznek.

Korodi Karolina hangsúlyozta: A gyógyszerészek eddig szabadon végezhették szakmai munkájukat, így most sem akarják átvállalni a tulajdonlással járó felelősséget.

Elmondása szerint már arra is volt precedens, hogy egy gyógyszerész felmondta jogviszonyát, mert nem akarta megvenni a tulajdonjogot. Sok gyógyszerész viszont ha akarná, sem tudná megvenni, mivel nem kap hitelt - tette hozzá.

Kifejtette, hogy a patikák átlagosan tizehárom százalékos árréssel dolgoznak, ebből tizenegy százalék a bérköltség, és ha jól gazdálkodnak, akkor sem elég a pénz a hitel törlesztésére. Emellett a patikák harmada veszteségesen működik.

Néhány, decemberben megjelent szabályozást alkotmányellenesnek vél a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége. A törvény szerint ugyanis a korábban megkötött szerződéseket, a megszerzett jogok egy részét a befektetőnek fel kell adnia - mondta el a szervezet elnöke az InfoRádiónak.

Korodi Karolina arra emlékeztetett, hogy amikor a jogszabály készült, az egyeztetéseken jelezték aggályaikat a törvényhozóknak, de a kifogásolt elemek végül mégis bekerültek a paragrafusok közé.

Az új törvény alapján egyrészt egy jogot kell feladniuk a gyógyszertár tulajdonosoknak, ráadásul visszamenőleg, hiszen a vállalkozások régebben jöttek létre. Másrészt úgy kötelez átruházásra, illetve a gyógyszerészt vásárlásra, hogy a jogszabály a kártalanításról és értékgaranciáról nem szól - fejtette ki az elnök, aki szerint, ha nem tudnak eleget tenni a rendelkezésnek a megadott határidőig, akkor gyógyszertárak szűnhetnek meg, mert bevonják a működési engedélyüket.

A szövetség azt is kifogásolja, hogy a törvény nem adott elegendő időt a felkészülésre. Csúszások is voltak, mivel egyes helyeken a gyógyszerészeket "úgy kellett meggyőzni", hogy átvegyék a patika üzemeltetését.

Nem tartják helyesnek továbbá, hogy a jogszabály szerint gyógyszertárat működtető vállalkozás, vagy vállalkozás-csoport négy üzletet működtethet csupán, de nem nevesítik a magánszemélyt.

Így, tette hozzá Korodi Karolina, az ő olvasatukban ez azt jelenti, hogy magánembernek akár jóval több gyógyszertára is lehet, ami szerintük diszkriminatív.

A jelenleg hatályos törvény szerint, ha gyógyszergyártó cég üzemeltet gyógyszertárat, akkor 2014. január elsejéig a 25 százalékot meg kell haladnia a gyógyszerészek tulajdoni aránya, 2017. január egyig pedig többségi tulajdont kell elérniük.

Amennyiben egy gyógyszertárat működtető vállalkozás közvetlen vagy közvetett tulajdonosi szerkezetében bármilyen változás történik, akkor ez akár január elsejétől hatályos is lehet. Ez akkor lehet érdekes, ha a tulajdonosi struktúrát felfelé nézve egy adott vállalkozás a tőzsdén van - mondta az elnök.

A szövetség nyilvántartása szerint Magyarországon nyolcszáz gyógyszertár működik hálózati formában, tehát ennyit legalább érintenek a változások - fűzte hozzá Korodi Karolina.

Kinics László, a HGYSZ alelnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy nem látják a "közérdeket". A jogalkotók célja az lett volna, hogy a nagyobb fokú szakmaisággal biztonságosabb legyen a gyógyszerellátás, de szerinte a törvény ezt nem garantálja.

A háttérbeszélgetésen többen is hangoztatták, hogy a gyógyszerészek kibővített jogköre még a szakmaiság rovására is mehet. Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a jövőben a gyógyszerészek a szakmai irányítás mellett már az üzletvezetésért is felelnek, ehhez viszont nem értenek mindannyian, így sok patika működése kerülhet veszélybe, gyógyszerészek kerülhetnek az utcára.

Korodi Karolina arra is kitért, hogy a kötelező kamarai tagságnak a gyógyszerész-társadalom nagy része nem örül. A HGYSZ elnöke is elítélte, hogy a fővárosi szervezet külön regisztrációs díjat is kér a belépő tagoktól. Hozzátette: mindig is a gyógyszerészi kamara kérte a legmagasabb tagdíjat, mégis többen felvetették már korábban, hogy mit tett egyáltalán a kamara a tagjaiért.

Hanganyag: Panulin Ildiikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×