eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tilos lesz a dohányzás a zárt helyeken - a nap hírei

Tilos a dohányzás januártól a munkahelyeken, a vendéglátóhelyeken és a vasúton. Az Országgyűlés nagy többséggel módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében szabadtéren sem lehet dohányzóhely például iskolákban és kórházakban.

A dohányzási tilalom betartását a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi, és három hónap türelmi idő után egészségvédelmi bírságot szab ki. Arról is döntött az Országgyűlés, hogy légimarsallokat, azaz fegyveres hatósági védelmi kísérőket alkalmazhatnak a jövőben a Magyarország és az Egyesült Államok között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken.

Kövér: Konzultációk lesznek a sarkalatos törvényekről

Természetesnek tartja a konzultációt az alaptörvénnyel összefüggő sarkalatos törvények megalkotása előtt az érintettekkel az Országgyűlés elnöke. Kövér László ugyanakkor úgy vélte: ezeknek az egyeztetéseknek differenciáltaknak kell lenniük. A házelnök nem tartja kizártnak, hogy még a parlamenti nyári szünet előtt megszületik a választási törvény módosítása. A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János a Magyar Televízió kedd reggeli műsorában közölte, hogy újabb nemzeti konzultációt indítanak az úgynevezett sarkalatos törvényekről. Korábban az alkotmányozási folyamattól távol maradó MSZP és az LMP is bejelentette, hogy részt vesz e törvényeknek a parlamenti vitájában.

Államosítják a tűzoltóságot

Államosítaná a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat a Belügyminisztérium. A kabinet még nem tárgyalt a Kormány.hu oldalon megjelent belügyminisztériumi előterjesztésről, amely szerint egyebek mellett tisztázni kell a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdését. A tárca szerint, ha a parlament a mostani formájában fogadja el a tervezetet, akkor egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer alakulna ki, és hatékonyabb lenne a tűzvédelem.

Új adókat vezetnének be Budapesten

Öt új adónem bevezetését tervezi 2014-ig Budapest vezetése, a dugódíj mellett tűzoltási járulékot és vigalmi adót is kivetnének. A Budapest.hu portálon közzétett gazdasági program tervezetéről várhatóan szerdai ülésén dönt a fővárosi közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a szóba jöhető új adónemek között említette az úthasználati adót. A közgyűlés várhatóan tárgyal arról a javaslatról is, amely szerint szerződésmódosítással augusztus 31-re tolná ki a főváros a Margit híd felújításának határidejét, mert több olyan, előre nem látható műszaki nehézség adódott a felújítás alatt, amelyet nem lehet a tervezett határidőn belül megoldani. Az eredeti ütemterv szerint a Margit híd ideiglenes átadásnak tavaly augusztusában kellett volna megtörténnie.

Grosics és Buzánszky is a Nemzet Sportolója

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója átvette a Parlamentben a Nemzet Sportolója emlékplakettet Orbán Viktor miniszterelnöktől. A 85 éves Grosics Gyula 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját, míg a jövő héten 86 esztendős Buzánszky Jenő védőként 1950 és 1956 között 49-szer ölthette magára a címeres mezt. Mindketten szerepeltek 1953-ban az évszázad mérkőzésén, amelyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát.

Az atomenergia is kell a biztonságos ellátáshoz

Magyarország jövőbeli biztonságos energiaellátásához az atomenergiára és a megújuló energiára is szükség van - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Kovács Pál a csernobili baleset 25. évfordulója alkalmából tartott beszélgetésen emlékeztetett arra, hogy a paksi reaktorblokkok élettartam-hosszabbításáról az év végéig kell határozni. Hangsúlyozta: a pozitív döntéssel 20 évvel nőne a biztonságos és gazdaságos magyarországi atomenergia-termelés lehetősége.

Megemlékeztek a csernobili tragédia 25. évfordulójáról

Csernobilban is megemlékeztek minden idők legsúlyosabb nukleáris balesetének 25 évfordulójáról. Az orosz elnök nemzetközi konvenciót javasolt a nukleáris biztonság megerősítésére. Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy már elküldte javaslatait a legnagyobb, érintett országok vezetőinek. A politikus vendéglátójával, Viktor Janukovics ukrán elnökkel Csernobil egyik parkjában elhelyezte annak az emlékműnek az alapkövét, amely az atomerőműben bekövetkezett robbanás után a mentésben, illetve a kárfelszámolásban részt vevők tiszteletére emelnek.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×