eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Két csodálatos labdarúgó lett a Nemzet Sportolója

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója kedden a Parlamentben átvette a Nemzet Sportolója kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől.

A 85 éves Grosics 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját, míg a jövő héten 86 esztendős Buzánszky védőként 1950 és 1956 között 49-szer ölthette magára a címeres mezt. Mindketten szerepeltek 1953-ban az "Évszázad mérkőzésén", amelyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát a Wembley Stadionban, valamint az 1954-es, németek ellen elveszített világbajnoki döntőben is.

A Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök adta át az elismeréseket, ezt megelőzően Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mondott beszédet.

"Hazánk messze földön híres sportolói közül is kiemelkedik ez a tizenegy fős társaság, amely ma tizenháromra bővül" - mondta Réthelyi. "Polyák Imre elvesztése hatalmas űrt hagyott maga után, így új tagot kellett választanunk, ugyanakkor a két kiváló futballista közül lehetetlen és értelmetlen lenne választani, így kivételesen és rendhagyó módon két új taggal bővül ez a társaság. Az Aranycsapat tagjai egy csapatot képviselnek, együtt érték el a sikereket. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő nemzetünk legkülönlegesebb adottsággal rendelkező tagjai. Valójában nem mi adunk, hanem ők ajándékoztak meg minket azzal a teljesítménnyel, amelyre nemzetünk minden tagja büszke, meghatározták helyünket a világban. Létrehoztak egy legendát, amely a magyar nemzeti identitás része lett, az Aranycsapat névsorát mindenki úgy fújja, mint az egyszeregyet. Ez a cím csupán formális megnyilvánulása a nemzet megbecsülésének, tiszteletének és büszkeségének."

Réthelyi kiemelte: a Nemzet Sportolója díjat azok kapják meg, akik a jövő generációja számára a példakép szerepét töltik be, és erőt adnak a mindennapokhoz. Ezek a példaképek tudatosítják az emberekben a mozgás és a sport fontosságát.

Az eseményen a díjak átadása előtt a két futballista pályafutásáról egy rövid filmben emlékeztek meg, amelyben természetesen Szepesi György sportriporter legendás kommentálása mellett elevenítették fel a legszebb pillanatokat.

"Köszönöm mindenkinek, aki segített az eredményeink elérésében, valamint a kormánynak, hogy megtisztelt bennünket ezzel a kitüntetéssel" - mondta Buzánszky Jenő. "Kívánom, hogy a jövő nemzedéke vegye át a stafétát, mutassa meg a világnak, hol is van ez a csonka Magyarország".

"Nagyon szerencsés embernek tartom magam, hogy tagja lehettem az Aranycsapatnak, amely közel öt évig a világ legjobbja volt" - jelentette ki meghatottan Grosics Gyula. "Nagy kitüntetés, hogy ketten egyszerre kerültünk a nemzet legjobb sportolói közé. Ilyen magas kitüntetés egyszer adódik az életben, ennél többet nem lehet elérni, megkoronázza az életpályánkat."

Az eseményen részt vett többek között Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Czene Attila sportért felelős államtitkár, Szekeres Pál helyettes államtitkár, Csányi Sándor, az Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Vági Márton, az MLSZ főtitkára, valamint Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

posztja: védő
válogatottság/gól: 49 mérkőzés/0 gól
klubjai játékosként: Pécsi VSK (1946-1947), Dorogi Bányász (1947-1960) - 274 bajnoki mérkőzésen szerepelt
klubjai edzőként: Dorogi AC, Esztergomi Vasas, Fősped Szállítók

Legjelentősebb eredményei játékosként:

- olimpiai bajnok (1952, Helsinki)
- világbajnoki ezüstérmes (1954, Svájc)
- Európa-kupa-győztes (1953)

Kitüntetései:

- MOB Olimpiai Érdemérem (1986)
- Dombóvár díszpolgára (1991)
- Csik Ferenc-díj (2001)
- Szent István-díj (2007)
- Prima Primissima-díj (2010)
- Nemzet Sportolója-díj (2011)

A kormány Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslata alapján döntött arról, hogy Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) kapja meg a címet. Közülük Puskás Ferenc megromlott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. A közéletből szinte teljesen visszavonult Balczó András elfogadta a díjat, de távol maradt az eseménytől.

Puskás Ferenc halála után Földi Imre súlyemelő került be az elitklubba 2007-ben. Abban az évben hunyt el Zsivótzky Gyula, akinek helyére Sági Györgyné Rejtő Ildikót, a kétszeres olimpiai bajnok tőrvívót választották be a Nemzet Sportolói közé. Polyák Imre tavaly november 15-én hunyt el, így ismét új tagot kellett jelölni.

Az Országgyűlés 2010. december 6-án módosította a sportról szóló törvényt, a változtatás értelmében egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a Nemzet Sportolója címet. Szilágyi György jobbikos képviselő indítványát a parlament - házszabálytól eltéréssel - egy nap alatt megvitatta, majd egyhangúlag, 327 igen szavazattal elfogadta. A politikus a törvénymódosítást azért szorgalmazta, hogy Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat két élő legendája egyszerre kaphassa meg a Nemzet Sportolója címet. A módosítás alapján - indokolt esetben, a sportért felelős miniszter javaslatára - a kormány egyedi döntésével a jogosultak köre tizenkét főnél szélesebbre bővíthető.


Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője március 10-én jelentette be: a kormány úgy döntött, 12-ről 13-ra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát, hogy Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója egyszerre részesülhessen a kitüntetésben.

A sporttörvény értelmében a Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, s azon 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltött be a honi sportéletben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×