eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elkészült a kolontári házak tetőszerkezete

Befejezték a vörösiszap-károsultak kolontári lakóparkban épülő házainak cserepezését; már mind a 21 ház tető alatt van, a kivitelezők a belső munkálatokat végzik - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tavaly októberi iszapömlés során megsérült és bontásra ítélt 262 devecseri házból 121 ingatlant már elbontottak, a károsodott területről a lakosok a rendőrség felügyelete mellett folyamatosan szállítják el az ingóságaikat - írta az OKF.

A közlemény szerint a húsvéti ünnepek alatt szünetelt a bontási törmelék és a külterületekről összegyűjtött szennyező anyag szállítása, péntektől-vasárnapig a lakóparkok építésén az ajkai térségben 1260 szakember dolgozott 508 munkagéppel.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a térségben, a szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt tartós élelmiszercsomagot, vegyi- és tisztítószereket, használt ruhát, kis értékű háztartási eszközöket osztott szét a lakosok között.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány ez év június 30-ig meghosszabbította a Veszprém megyére korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, s ezt a dátumot jelölte meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×