eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Bölcsődei gondok, bölcsődei lehetőségek

A 3200 magyarországi település közül mindössze 299-ben van bölcsőde - érzékeltette a férőhelyhiány által jelentett probléma nagyságát az InfoRádiónak a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. Acsainé Végvári Katalin a Bölcsődék Napja alkalmából beszélt a várólistákról, a családi napközikről, a felsőfokú képzés hiányosságairól és a bölcsődei dolgozók tervezett életpálya-modelljéről.

Magyarországon 625 bölcsőde működik, amelyekben 34 ezer gyermeket látnak el. Mivel a 3200 település közül csupán 299-ben van bölcsőde, érthető, hogy sok helyen hosszú a várólista, főleg Közép-Magyarországon, és a városok körzetében. Ennek oka az, hogy ahol van munkalehetőség, ott az édesanyák is igyekeznek vissza dolgozni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke.

A hírek szerint a kormány készül a bölcsődei dolgozók életpálya-modelljének kialakítására is. Ezzel kapcsolatban az egyesület elnöke arról beszélt, hogy bár a nevelők igen sokat dolgoznak a szellemileg és fizikailag is kimerítő munkakörben, csak keveset keresnek. Hozzátette ugyanakkor: nagy segítséget jelent, hogy 2009 óta BA képzés keretén belül is oktatják a csecsemő- és gyermekgondozókat, mivel a közalkalmazottak esetében a fizetés a képzettségtől és a munkaviszony hosszától függ.

Szeretnénk, ha a szakma egy idő múlva csak felsőfokú képzettségű szakemberek dolgoznának a bölcsődékben, ehhez viszont szükség lenne arra, hogy a felsőoktatási intézményekbe könnyített felvételivel vagy alacsonyabb pontszámmal kerülhessenek be a jelentkezők, emellett csökkenteni kellene a tandíjat, valamint bővíteni az államilag finanszírozott férőhelyeket. Ma sokakat csak költségtérítéses képzésre vesznek fel, aminek árát azonban nem tudják kigazdálkodni - magyarázta Acsainé Végvári Katalin, aki úgy érzi, a döntéshozókban megvan a szándék a javaslataik megfontolására.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×