INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Újabb kinevezések az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál

InfoRádió / MTI
Kinevezte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szórakoztató, kisebbségi és etnikai, illetve kulturális műsorokért felelős főszerkesztőit Böröcz István vezérigazgató.

Az MTVA szórakoztató műsorokért felelős főszerkesztője - tartalomszolgáltatási igazgatói pozíciója mellett - Poich Lóránd, kisebbségi és etnikai főszerkesztője Steint Róbert, kulturális főszerkesztője pedig 2011. június 1-jétől Rockenbauer Zoltán lesz.

Az alap vezérigazgatója, Böröcz István azt várja az új területek vezetőitől, hogy rövid időn belül ismerjék meg munkatársaikat, s tegyenek javaslatot arra, hogyan képzelik el a közszolgálati médiarendszeren belül megújító tevékenységüket - olvasható a közleményben.

Poich Lóránd (49), szórakoztató műsorokért felelős főszerkesztő korábban dolgozott a Pannonia Filmnél (kereskedelmi irodavezető), az InterPannonia Filmnél (kereskedelmi igazgató), az RTL Klubnál (programigazgató-helyettes), a TV2-nél (filmfőszerkesztő, programigazgató), valamint a Budapest Film Kft.-nél, ahol ügyvezető igazgató volt. A közgazdasági végzettségű szakember változatos szakmai tevékenységét a többi között a filmek beszerzése, a televíziós jogok értékesítése mellett meghatározta a programstratégia kialakítása, valamint olyan műsorok elindítása, mint a Megasztár, a Jóban, Rosszban, az Aktív, az Áll az alku vagy a Beugró.

A legfontosabb célja, hogy korszerű, igényes szórakoztató műsorok készüljenek, amelyek minőségi alternatívát nyújtanak a kereskedelmi televíziók műsoraival szemben. Poich Lóránd azt szeretné, ha a fikciós műfajban a közszolgálati csatornák visszanyernék korábbi szerepüket, s hogy ismét készüljenek sorozatok, tévéjátékok, így a magyar színészek visszatérhetnek a képernyőre - méltó szerepekben, méltó darabokban.

Stein Róbert (44) kisebbségi és etnikai főszerkesztőként dolgozik majd. A germanisztika-történelem szakos végzettségű szakember a Magyar Rádió pécsi regionális stúdiójában kezdte pályáját 1990-ben, ahol német és magyar nyelvű adásokat szerkesztett. 1992-től előbb riporterként, majd szerkesztő-műsorvezetőként is részt vett a Magyar Televízió nemzetiségi műsorainak készítésében, és dolgozott az ARD (Deutschlandfunk és Deutsche Welle) külső tudósítójaként is. 2003-ban a Magyar Rádió pécsi stúdiójának vezetője lett, 2009-től pedig az MR4 nemzetiségi adó főszerkesztőjeként és a regionális stúdiókat irányító főszerkesztőség helyettes vezetőjeként dolgozott.

Stein Róbert fontosnak tartja, hogy a területén dolgozók eddigi feladataikon túl a szaktudásukkal gazdagítsák a televíziós és rádiós műsorokat, de a kisebbségek egymás közötti kommunikációját is. Szerinte olyan műsoroknak kell készülniük, amelyek modern válaszokat adnak a kisebbségeket foglalkoztató kérdésekre és egyben a többségi társadalmat is hitelesen informálják a velük élő kisebbségek életéről - áll a közleményben.

Rockenbauer Zoltán (51) kulturális főszerkesztő főiskolai szakdolgozatát irodalomtörténetből, egyetemi diplomamunkáját kulturális antropológiából, doktori disszertációját művészettörténetből írta. Volt könyvtáros, országgyűlési képviselő, kulturális miniszter. Az elmúlt években szellemi szabadfoglalkozásúként tudományos és ismeretterjesztő könyveket írt, és kiállításokat rendezett. A Heti Válaszban rendszeresen jelennek meg kritikái festészetről, zenéről, színházról.

"Valamikor a televízió és a rádió volt a kultúra legfőbb közvetítője. A kereskedelmi verseny azonban nemhogy bővítette, szűkítette a kulturális kínálatot. A nézettségi mutatók terrorja következtében a míves munkák boltja bezárt, maradt a tömegáru-dömping. Úgy tűnik, a műveltség, morál, jó ízlés közvetítése nálunk mára a közszolgálati médiára marad. Ennek a felelősségteljes kihívásnak kell megfelelnünk" - mondta az új főszerkesztő.

A címlapról ajánljuk