eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tarlós: 160 milliárddal fejleszthető a kötöttpályás közlekedés

A főváros - a 4-es metró első szakaszának befejezése mellett - 160 milliárd forintos beruházással a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére kíván koncentrálni - mondta a főpolgármester. Tarlós István a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének találkozóján úgy vélte: ha a fővárosnak jól megy, akkor az országnak is.

A politikus közölte: a villamos és trolibusz fejlesztéseket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is támogatja. Tarlós István emlékeztetett arra, hogy az 1-es és a 3-as villamos összekötése mellett, az 1-es villamost át kell vezetni a Lágymányosi hídon. -A Fővárosi Közgyűlés a tervek szerint a jövő héten szavaz arról, hogy Budapest 130 új villamost és troA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is támogatja a villamos és trolibusz fejlesztéseket, amelyek együttes összege 160 milliárd forint - közölte a főpolgármester. Tarlós István elmondta azt is, hogy az 1-es és a 3-as villamos összekötése mellett, az 1-es villamost át kell vezetni a Lágymányosi hídon.

A főpolgármester szerint meg kell valósítani a főváros egységes közlekedési, parkolási (őrzött P+R parkolóit) és Duna-part koncepcióját. Ez utóbbit az akadályozza, hogy 11 kerülethez kötődik a Duna-part.

Egységes fővárosra van szükség, amely nem 23 polgármesterből egy főpolgármesterből 53 alpolgármesterből és 250 képviselőből áll - jelezte Tarlós István, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy tíz kerületi polgármester ül a parlamentben, így a kétharmados fővárosi törvény módosításához is megfelelő többség kell.

Budapestnek önálló adókivetési jogra van szüksége, hogy a jelenlegi helyi adók ügyében maga dönthessen, így az építmény adó és a telek adó kérdésben, miközben a jelenlegi helyi iparűzési adó is "necces" - fogalmazott a főpolgármester.

Előadásában Tarlós István megismételte: a 4-es metró második szakaszára nincs pénz, s azt azért nem állította le senki, mert az el sem kezdődött.

Nincs realitása dugódíj bevezetésének és a belváros autómentesítésének - felelte egy kérdésre a főpolgármester.

A kongresszusi turizmus fejlesztése a főváros gazdagodásának nagy lehetősége, ezért támogatandó, hogy a Nemzeti Színház mellett új kongresszusi központ épüljön - válaszolta egy másik kérdésre Tarlós István.lit vásároljon 2016-ig.

Az előterjesztés szerint a Budapesti Közlekedési Központ által kezelt projekt költsége 156 és fél milliárd forint, aminek 98 százalékát várhatóan az Európai Unió finanszírozza, Budapestnek a 3 milliárd forint önrészt kellene biztosítania. A járműbeszerzéshez kapcsolódva a tervek szerint megemelnék a megállók peronszintjét, és egy új villamos kocsiszínt is építenének. Utóbbira a volt józsefvárosi pályaudvar területe alkalmas, ezért már megkezdték a tárgyalásokat a MÁV-val.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×