eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az óraszámemelésről egyeztetnének Hoffmann-nal a pedagógusok

Sürgős egyeztetést kezdeményeznek a pedagógus-szakszervezetek az óraszámemelés felvetése miatt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól. A kormány várhatóan szerdán tárgyalja a Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított közoktatási törvénytervezetet, amely szerint 28-ra emelnék a pedagógusok kötelező óraszámát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ugyanakkor ezzel nem ért egyet.

Nem értik a pedagógusok, hogyan szerepelhet az óraszám növelése a közoktatásról szóló törvényjavaslatban, amikor a korábbi verzió szerint még éppen hogy csökkentették volna azt. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: emiatt sürgős egyeztetést kezdeményeztek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral.

Arról szeretnénk egyeztetni, hogy mi ennek a bejelentésnek az alapja, mi indokolja azt, hogy közoktatás ügyében már másodszor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozik meg, és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, illetve az államtitkárság nem reagál? - sorolta az érdekképviselet vezetője. Ez rendkívül rossz üzenet a pedagógusok számára; nem ezt ígérték - tette hozzá.

A kötelező óraszám emelése "durva elbocsátásokhoz" vezetne - mondta Mendrey László, aki úgy tudja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezzel a módszerrel kívánja megtakarítani a pedagógusi életpályamodell bevezetéséhez szükséges összeget.

Arra a kérdésre, mennyire bíznak Hoffmann Rózsa érdekérvényesítő képességében, a szakszervezet elnöke úgy válaszolt: úgy tűnik, hogy az NGM álláspontja sok mindent felülír, ezért mostani kezdeményezésükkel szeretnék támogatásukról biztosítani az államtitkárságot.

Mendrey László hangsúlyozta: a pedagógus-szakszervezetek összefognak, ha úgy látják, hogy az előterjesztés megvalósulásának másképp nem lehet útját állni.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×