INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Megfosztották szegedi díszpolgári címétől Rákosi Mátyást

InfoRádió / MTI
Öt egykori politikust, köztük Rákosi Mátyást fosztotta meg szegedi díszpolgári címétől a Tisza-parti város közgyűlése pénteken.

Rákosi Mátyás, a Magyar Kommunista Párt és a Magyar Dolgozók Pártjának első- és főtitkára, az ötvenes évek elején Magyarország miniszterelnöke, 1945-ben kapta meg Szeged díszpolgári címét.

Kempen János - aki 1848 és 1859 között az osztrák önkényuralom kiszolgálója volt -, Grünne Károly - aki Ferenc József közvetlen tanácsadói köréhez tartozott -, Hauer István - aki Ferenc József 1857-es magyarországi körútjának egyik szervezője volt -, Alexander Bach - osztrák belügyminiszter - 1857-ben lett a Tisza-parti város díszpolgára.

A Gyimesi László (Fidesz) kulturális és külügyi tanácsnok jegyezte előterjesztés szerint a díszpolgári cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében és felléptek az ország önrendelkezése ellen.

Tóth Károly szocialista képviselő indítványozta az 1935-ben szegedi díszpolgárrá választott Gömbös Gyula egykori miniszterelnök címének visszavonását is, a javaslat azonban nem kapta meg a többséget.

A címlapról ajánljuk