eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

2012-re 3,5 százalékos növekedéssel számol az új konvergenciaprogram - hírösszefoglaló

Jövőre 3 és fél százalékos gazdasági növekedéssel számol az új konvergenciaprogram. A kis- és közepes vállalkozások megsegítéséről tárgyalt az uniós Versenyképességi Tanács Gödöllőn. Átgondolatlannak tartja a tankötelezettség csökkentéséről szóló elképzeléseket az MSZP.

Jövőre 3 és fél, majd 3-4 százalékos, illetve alternatív 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a benyújtandó új konvergencia-program - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a kormány döntését ismertetve azt mondta: Magyarország mindkét esetben tartja a strukturális deficit-csökkentő pályát. A miniszter arról is beszélt, hogy az idén az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, jövőre 2 és fél, majd 2,2 százalék lesz a hiány. Matolcsy György elmondta: átalakítják a gyógyszerkasszát, a MÁV 300 milliárd forintos adósságát államadóssággá konvertálják, ezután mérséklik a közösségi közlekedés költségeit. 2012-től minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd, a fegyveres testületeknél megszüntetik a korkedvezményes nyugdíjat, 100-150 ezer rokkantnyugdíjasnak munkát kínálnak, a felsőoktatásban pedig a piaci kereslethez igazodó szakokat kívánják támogatni.

Az MSZP szerint újabb, a legnehezebben élőket sújtó megszorításokat jelentett be a nemzetgazdasági miniszter. Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnöke kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett a konvergencia-programról. A vártnál keményebb megszorításnak tartja a kormányzati terveket az LMP is.

A belső piac erősítése, az adminisztrációs terhek mérséklése és az innováció növelése mellett a kis- és közepes vállalkozások bankon kívüli támogatására van szükség a versenyképesség növeléséhez. Erről Gödöllőn, az uniós Versenyképességi Tanács informális ülésén beszélt Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár. Antonio Tajani, az unió ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztosa bejelentette: az Európai Bizottság kijelölte a kisvállalkozások problémáival foglalkozó diplomatát, és várják a tagországoktól is nagyköveteik megnevezését.

Felajánlotta segítségét Magyarországnak a korrupció elleni küzdelemben az Egyesült Államok - jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor, miután Budapesten találkozott Eric Holder amerikai igazságügy-miniszterrel, azt mondta: a közeljövőben várhatóan kidolgozzák az együttműködés formáit, és megkezdődhet a közös munka.

Átgondolatlannak és kapkodónak tartja a tankötelezettség csökkentéséről szóló elképzeléseket az MSZP szakpolitikusa. Sós Tamás az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy először 17, majd 15 évről beszéltek, most pedig 16 évet terveznek, de nem tudni, hogy mi alapján határozták ezt meg, nincs hatástanulmány. Korábban Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek azt mondta: a jövő héten készül el a közoktatási törvény végleges változata.

85-re emelkedett az ebben a szezonban influenza miatt elhunytak száma - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A tájékoztatás szerint országosan csökkent, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megyében viszont nőtt az új megbetegedések száma.

Már nem ad távhő-kedvezményt a lakosságnak a Főtáv. Ennek oka, hogy megváltozott a villamosenergiát hőenergiával kapcsoltan termelőket érintő támogatás szabálya, és így a Budapesti Erőmű január óta a kedvezmény fedezetét már nem folyósítja a szolgáltatónak. A Főtáv korábban gigajoule-onként átlagosan 200 forint kedvezményt biztosított a lakosságnak.

Hivatalos tájékoztatás szerint megkezdte a Líbiában végrehajtandó szárazföldi hadműveleteinek előkészítését a NATO. Manfred Lange, a szövetség brüsszeli központjának stábfőnöke azt mondta: még nem érkezett felkérés az ENSZ-től, de ha kell, a szárazföldi csapatokat a humanitárius segítségnyújtás biztosítására vetnék be.

Beismerő vallomást tett a hétfői minszki metrórobbantás két gyanúsítottja - erősítette meg Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök. A minszki főügyészség szerint mindhárom, 30 év körüli gyanúsított fehérorosz állampolgár. Vallomásaik alapján közük volt egy korábbi, 2005-ös vityebszki robbantáshoz és a 2008 júliusában, Minszkben elkövetett függetlenség napi pokolgépes merénylethez is. A hétfői, minszki metrórobbantásban 12-en meghaltak, 204 embert vittek kórházba, közülük 26-ot súlyos állapotban. Magyar áldozatról nem tudnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×