eur:
388.96
usd:
360.72
bux:
68667.32
2024. május 7. kedd Gizella

Tálas Péter: Az amerikai diplomáciát nem rengeti meg a WikiLeaks-botrány

Nem lesznek különösebb diplomáciai következményei a WikiLeaksre föltett jelentéseknek - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint az Egyesült Államok ettől még továbbra is a világ legerősebb állama lesz, amely bárhová el tudja vinni a katonáit, és az egyetlen olyan, amely globális hatalommal bír.

Az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai jelentései különlegesek, és diplomatái tudják, hogy egy világhatalom képviselői. Úgy is járnak el a különböző ügyekben. Azonban azt hiba lenne feltételezni, hogy minden más országnak hasonlóan fontosak a jelentései - mondta el a WikiLeaks portálon megjelent anyagokról Tálas Péter.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ahhoz, hogy létrejöjjön a politikusok közötti kompromisszum, és a diplomácia könnyebben működjön, olyan bizalomnak kell jelen lennie, amelybe nem biztosan fér bele például a "Teflon-Merkel" kifejezés. Mert az ilyen tartalmú nagyköveti jelentésekkel esetleg találkozhat a német kancellár.

Amikor azonban azt olvasom - jegyezte meg Tálas Péter -, hogy ezentúl nem állnak szóba az amerikai diplomatákkal, akkor mosolyognom kell. Mert kivel beszélnének? Tán Burundit kérnék meg, hogy tegyen rendet Iránban, vagy Szlovéniának szólnak, hogy a koreai kérdést oldja meg? - tette fel költői kérdést a szakértő.

Az Egyesült Államoknak,attól, hogy ez a több tízezer dokumentum kiszivárgott, nem csökkentek a képességei - szögezte le. Hozzáfűzte: Amerika továbbra is a világ legerősebb állama marad, amely bárhová el tudja vinni a katonáit, és az egyetlen olyan ország, amely globális hatalommal bír.

Senki sem gondolhatja komolyan, hangsúlyozta Tálas, hogy ha mondjuk Angela Merkel találkozik legközelebb Silvio Berlusconival, akkor a nagy német lapok majd arról írnak, milyen pajzán fiú az olasz kormányfő, mert fiatal lányokat cipeltet magához, és politikustársaival szexpartikat rendez. A német kancellár ugyanis ezt nyilván pontosan tudja, miként Berlusconi is tisztában van vele, hogy Merkel asszonyra nem jellemző az ilyesmi - mondta a szakértő.

Ha a diplomáciában kínos is ezeket kimondani, a tárgyalások előtt kapott felkészítő jegyzetekben ilyesmiről is muszáj említést tenni a vezetőkenk - jegyezte meg Tálas Péter.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×