eur:
388.44
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Salamon: Csak két országgyűlés módosíthatná az új alkotmányt

Csak két parlament módosíthatná az új alkotmányt - ezt is tartalmazza a készülő alaptörvény koncepciója. Az még nem dőlt el, hogy egy vagy kétkamarás lesz-e a parlament. A dokumentumot még nem tárgyalta az új alkotmányt előkészítő eseti bizottság. A testület elnöke, Salamon László azt mondta: kisebb alkotmányban gondolkodnak. Elképzeléseiket december közepén nyújtják be az országgyűlésnek.

Az új alkotmány kiemelten védené a házasságot, és a családot. A házasságot férfi és nő közösségeként definiálja. Az életet a fogantatástól kezdve illetné meg védelem. A jelenlegi alkotmányban az szerepel, hogy az embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnöke, Salamon László azt mondta, a német alaptörvényben is ez szerepel, és ez nem zárja ki feltétlenül az abortuszt.

Salamon László idézte Sólyom László korábbi köztársasági elnököt, aki szerint biológiai értelemben az élet a fogantatással kezdődik. Az új alkotmány a jelenlegiben szereplő összes alapvető emberi és állampolgári jogot tartalmazza.

Minden magyar állampolgárt megillet a választójog, a részleteket úgynevezett sarkalatos, vagyis kétharmados törvényben kell majd szabályozni. A tervezetben javasolják például, hogy az új alkotmány preambuluma méltassa ezeréves történelmi múltunkat, a kereszténység szerepét történelmünkben, és utaljon a Szent koronára, mint a magyar államiság kifejezőjére.

Részben új zászló és címer lenne: a fehér sávba kerülne a címer, a pajzsot pedig tölgyfalombok öveznék. Az még nem dőlt el, hogy egy vagy kétkamarás lesz-e a parlament a jövőben, így mindkét verziót tartalmazza a jelenlegi munkaanyag.

Salamon László úgy véli, a mostani egykamarás változatnak nagyobb a valószínűsége. Az államfő és a miniszterelnök szerepe a jelenlegihez képest nem változna - mondta az InfoRádió kérdésre az előkészítő eseti bizottság elnöke.

Módosulna viszont, hogy a miniszterelnököt könnyebben leválthatná a parlament: nem kellene rögtön új kormányfőt is választani. Az InfoRádió kérdésére, hogy az új alkotmányban is maradna-e az alkotmánybíróság szűkített hatásköre, például költségvetési ügyekben, Salamon László azt mondta: az alkotmánybíróság hatáskörét sarkalatos törvényben határoznák meg.

Az új alkotmányt már csak úgy lehetne módosítani, ha azt két, egymást követő Országgyűlés változatlan formában fogadja el, kétharmaddal. Arra a kérdésére: mit gondol arról, hogy a kormánytöbbség az elmúlt hónapokban többször is módosította az alaptörvényt, Salamon László azt mondta, az elmúlt 20 évben többször módosították az alkotmányt, ez viszont megengedhetetlen, mert erodálja az alaptörvény tekintélyét, ha állandóan változtatnak rajta.

Azokra az ellenzéki kritikákra, hogy egy pártszövetség ad alkotmányt, azt mondta, az alkotmány nem pártügy, nem azon múlik az elfogadása, hogy hány párt alkotja, hanem hogy a nemzet magáénak érzi-e vagy sem - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×