eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megfigyelték Budai Gyulát

2008-tól 2010. májusáig figyelték meg Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost egy nemrég végzett házkutatás során az ügyészség birtokába került dokumentumok szerint. A személye elleni jogsértésről maga Budai Gyula számolt be.

Benedek Fülöp ügye kapcsán az ügyészség házkutatást végzett a Földművelési Minisztérium volt szakállamtitkárának lakásán, ennek során pedig Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos megfigyelését, tehát telefonos lehallgatását és a vele kapcsolatos adatgyűjtést bizonyító dokumentumokat foglaltak le.

Minderről maga Budai Gyula számolt be a sajtónak, miután az ügyészség bemutatta neki az aktát. Az adatgyűjtés 2008-tól indult és 2010 májusáig tartott, tehát kiterjedt az áprilisi országgyűlési kampányban végzett munkájára, valamint családi életére és gazdasági tevékenységére.

Mindezek személyes adatok, amelyeket az ügyészség még az érintett, Budai Gyula számára sem szolgáltatott ki, csupán a róluk készült jegyzőkönyvet, amelyet hamarosan nyilvánosságra is hoznak a Fidesz.hu-n.

Az iratokból a kormánybiztos szerint kitűnik, hogy szakemberek végezték a megfigyelést. Ez szerinte azt a gyanút igazolja, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány a titkosszolgálatokat ellenzéki politikusok megfigyelésére és adatgyűjtésre használta fel, sőt a szocialisták a kormányváltást követően árnyék-titkosszolgálatot működtetnek, amelyben volt és talán jelenlegi titkosszolgálati szakembereket foglalkoztatnak.

Budai Gyula szerint személye azért volt akadály, mert több milliárdos földügyletek kapcsán lépett a nyilvánosság elé, például a sukorói kaszinó-beruházás ügyében.

Az iratok alapján Benedek Fülöp csak megkapta a jelentéseket, így a kormánybiztos azt valószínűsítette, hogy magasabb szintről irányították a megfigyelést. Hozzátette: az is megállapítható, hogy a megfigyelés akkor gyorsult fel, mikor Szilvássy György volt titokminiszter a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, mint humánpolitikai igazgató. A kormánybiztos ugyanis úgy véli, hogy bár ebben az időszakban már Ficsor Ádám volt a titokminiszter, Szilvássy Györgynek még meg lehettek a titkosszolgálati kapcsolatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×