eur:
388.39
usd:
360.88
bux:
68648.18
2024. május 7. kedd Gizella

Brüsszelben tárgyal a kormány

Együttes ülést tart Brüsszelben a magyar kormány és az Európai Bizottság szerdán. A Bruxinfo elemzője az InfoRádiónak azt mondta: ez a jelenség nem ismeretlen, de szokatlan az unióban. Fóris György szerint némi kétkedés érződik a régebbi tagországok diplomatái részéről, hogy le tudja-e Magyarország vezényelni a jövő félévben esedékes soros elnökséget.

Együttes ülést tart szerdán Brüsszelben a magyar kormány és az Európai Bizottság a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökség előkészítéséhez kapcsolódóan.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció tagjai lesznek a kormánytagok, több államtitkár, valamint olyan állami vezetők, akik európai uniós kérdésekkel foglalkoznak. A miniszterek, illetve államtitkárok az együttes munkaülés után külön szekciókban folytatnak majd megbeszéléseket az illetékes uniós biztosokkal.

Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatása szerint szó lesz gazdasági és pénzügyekről, információ- és energiapolitikáról, szociális ügyekről környezetvédelemről, klímapolitikáról, külpolitikáról, valamint bel- és igazságügyi kérdésekről. Ugyancsak téma lesz az uniós bővítés és az egységes romapolitika kialakítása. Szerda délután Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tart majd José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy az elnökség elején az elnökséget adó ország fővárosában tart együttes, félévnyitó ülést a kormány és az Európai Bizottság - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo elemzője.

Fóris György közölte: az együttes ülés célja a feladatok kölcsönös, időben történő felmérése, egyeztetése, továbbá az is lehet, hogy a politikai vezetés figyelmét az európai ügyekre tereljék.

Nehezíti a magyar uniós elnökségi imázs felépítését, hogy rossz visszhanggal zárult a cseh elnökség tavaly, emellett a magyar uniós kép sokat fakult a tagság előtti megítéltséghez képest - fejtette ki az elemző, aki szerint ez a két tényező óvatosságot és kétkedést ébreszt egyes régebbi tagország diplomatái között. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a napi munkával nem lesz gond, mert az elnökségi munka nagy része Brüsszelben zajlik, és a magyar szakdiplomácia elismert.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×