eur:
390.77
usd:
365.5
bux:
68282.28
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Elkészült a legbefolyásosabb magyarok listája!

A Forbes amerikai magazin idén is összeállította a 6,8 milliárd lakosságú Föld legbefolyásosabb 68 emberének listáját. A világ legbefolyásosabb embere eszerint Hu Csin-tao kínai elnök lett, aki letaszította a trónról az Egyesült Államok elnökét, Barack Obamat. A Pénzcentrum.hu listájából az is kiderül, hogy kik a legbefolyásosabbak Magyarországon.

Kína megkerülhetetlen tényezővé vált a világ gazdasági és politikai életében. Hu Csin-tao diktatórikus eszközökkel vezeti országát, és a Föld lakosságának egyötöde felett "uralkodik". Gyakorlatilag azt csinál az országban, amit csak akar: bebörtönöztetheti a másként gondolkodó értelmiségieket, cenzúráztathatja az internetet, városokat építtet vagy romboltat le. A kínai hadsereg a legnagyobb a világon, az ország gazdasága pedig 20-25 év múlva lekörözheti az Egyesült Államokét. Már ma is Kína rendelkezik a világ legnagyobb valutatartalékával, amely eléri a 2,6 trillió dollárt.

Barack Obama amerikai elnök visszaesése azzal indokolható, hogy az utóbbi hónapokban sokat romlott népszerűsége. Ezen felül a képviselőházban pártja, a demokraták kisebbségbe kerültek a nemrég megtartott félidei választás során, így a világ egyetlen szuperhatalmának első embere sem tehet azt, amit akar.

A lista harmadik helyén Abdullah bin Abdul Aziz al-Szaúd, Szaúd-Arábia uralkodója áll - írja a Pénzcentrum. Õt követi Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. A világ ötödik legbefolyásosabb személyisége XVI. Benedek pápa, a hatodik pedig Angela Merkel német kancellár asszony lett. A TOP10-be befért még David Cameron (7) brit kormányfő, Ben Bernanke (8), az amerikai jegybank (FED) elnöke, Sonia Gandhi (9), az indiai kormánypárt elnöke; valamint a Microsoft vezére, Bill Gates (10).

Az összeállítás további érdekességei: Dilma Rousseffet (Brazília elnökét) az előkelő 16. helyre sorolták. Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy 19., Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter pedig a 20. pozíciót foglalhatta el. A Forbes szerint a földkerekség 31. legbefolyásosabb személyisége Kim Dzsong Il, (észak-koreai diktátor), 39. helyezett a dalai láma és 41. Ban Ki Mun (ENSZ- főtitkár).

A tőzsdeguru Warren Buffett a 33. a sorban megelőzve a Nemzetközi Valutaalap igazgatóját, Dominigue Strauss-Kahnt (37) és az ifjú milliárdos Facebookos, Mark Zuckerberget (40).

A 68-as mezőnyben ott találjuk az 57. helyen tanyázó Oszama bin Ladent és Joseph "Sepp" Blatter (65) FIFA elnököt is, a felsorolást pedig a 68. helyen álló Julian Assange zárja, aki nyilvánosságra hozta az iraki és az afganisztáni háborúra vonatkozó, titkos Pentagon-iratokat.

Ha nálunk is készülne ilyen lista, vajon kik lennének Magyarország legbefolyásosabb emberei? A Pénzcentrum.hu szerint a magyar TOP 10-es listát is egy politikus, az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor vezetné. De helyet kellene kapnia a rangsorban a legnagyobb ellenzéki párt, a Magyar Szocialista Párt erős embereinek, Mesterházy Attila pártelnöknek valamint Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnöknek.

A pártok pénzügyeit intéző háttéremberek szintén komoly befolyással bírnak az országban történtekre, így a listáról hiba lenne kifelejteni a szocialista Puch Lászlót és a Fidesz gazdasági ügyeit kézben tartó Simicska Lajost.

Nem hagyhatók le a legbefolyásosabb emberek listájáról a gazdasági élet meghatározó vezetői, a leggazdagabb magyarok sem: Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a MOL igazgatóságának alelnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint Demján Sándor a TriGránit Fejlesztési Zrt. vezetője, tulajdonosa, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke.

Szintén komoly befolyással bírnak mindennapjainkra a politikától független közhivatalok vezetői: Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke; Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész és a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András.

A negyedik hatalmi ág, a média ugyancsak alkalmas széles tömegek véleményének formálására. A médiát ellenőrző hatóság vezetője Szalai Annamária így ugyancsak kihagyhatatlan a legbefolyásosabb magyarok listájárról. Akárcsak a két nagy kereskedelmi televíziós csatorna irányítója: Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója és Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója. Komoly befolyással bír a médiában Bayer József, az Axel Springer ügyvezetője is, hiszen az általa kiadott vidéki lapokat naponta milliók olvassák Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×