eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hat helyett kilenc évre választaná meg a parlament a legfőbb ügyészt

A jelenlegi hat helyett kilenc évre választaná meg a parlament a legfőbb ügyészt. Közösen fordul az államfőhöz az MSZP és az LMP az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő fideszes javaslat ügyében. A BKV kivételével valamennyi kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetőjét leváltotta a Fővárosi Közgyűlés.

A jelenlegi hat helyett kilenc évre választaná meg a parlament a legfőbb ügyészt; a posztra csak az ügyészi kar tagjai közül lehetne kinevezni. Répássy Róbert államtitkár az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvénymódosítás ismertetésekor hangsúlyozta: a javaslatban az is szerepel, hogy a megbízatási idő letelte vagy a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész mindaddig gyakorolja jogköreit, amíg az új vezető hivatalba nem lép. Hozzátette: a függetlenség további erősítéseként megszüntetik a legfőbb ügyész interpellálhatóságát. -Az MSZP szerint a javaslat célja nem az ügyészség státuszának erősítése, hanem a kormánypártok hatalomkoncentrációja. A kormánypárti elképzeléseket a Jobbik és az LMP sem támogatja.

Közösen fordul a köztársasági elnökhöz az MSZP és az LMP az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő fideszes javaslat ügyében. Mesterházy Attila szocialista és Schiffer András LMP-s frakcióvezető nyílt levélben azt kéri Schmitt Páltól, hogy vesse latba tekintélyét, és emelje fel szavát a jogállamiságot ért támadások ellen. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője kedden jelentette be, hogy az Alkotmánybíróság döntése ellenére változatlan formában, újra beterjesztette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, és alkotmánymódosítást kezdeményez az ügyben. Lázár János azt mondta: a tervezet szerint a testület a jövőben nem dönthetne olyan kérdésekben, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, így például a magánnyugdíj-pénztárakról sem.

December 31-i hatállyal lemondott posztjáról a Fővárosi Bíróság elnöke. Gatter László a többi között azzal indokolta döntését, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökével nem alakult ki a jövőbeli munkához szükséges bizalmi viszony. A távozó vezető nem ért egyet a kormány azon javaslatával sem, hogy az Alkotmánybíróság a jövőben nem dönthetne olyan kérdésekben, amelyekről nem lehet népszavazást tartani. Mint mondta: kockázatosnak tartja a jogállamiság ilyen felfogását. A döntést Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke elfogadta.

Jelenleg is dolgozik a kormány a magán-nyugdíjpénztári befizetések átutalásának 14 hónapos felfüggesztése utáni jóváírás módozatán - mondta a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: az állam garanciát vállalt arra, hogy senki nem jár rosszabbul a változtatással. A fideszes politikus az Országgyűlés által a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról elfogadott javaslatról azt mondta: dolgoznak a részletes szabályozáson azért, hogy akik visszalépnének az állami nyugdíj-rendszerbe, megalapozottan dönthessenek.

A BKV kivételével valamennyi kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetőjét leváltotta a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester közölte: a három külföldi tulajdonú cég - a Főgáz, a csatornázási művek és a vízművek - privatizációs szerződését felülvizsgálják. A közgyűlés korábban megalakította a fővárosi közműcégeket, közüzemi szolgáltatókat és más, nem közlekedési közszolgáltató társaságokat 1 holdingban irányító Budapesti Városüzemeltetési Központot, létrehozta a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t, és határozott a Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. megalakításáról.

A rákkutatásban, valamint az egyetlen atomvastagságú grafitréteg, a grafén kutatásában is együttműködik Dél-Korea és Magyarország. Az erről szóló megállapodást Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Min Dong Pil, a felfedező kutatásokat támogató Koreai Alapkutatási Tanács vezetője írta alá Budapesten. A két ország két közös laboratóriumot alapít; a beruházáshoz és a működéshez Dél-Korea évi 132 millió forintot biztosít.

Augusztusban a becslések szerint tízmillió alá csökkent Magyarország lélekszáma. A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese közölte: a születések száma nagyobb mértékben csökkent, mint a halálozásoké. Pongrácz Tiborné az InfoRádióban azt mondta: a népesség az időszak végén 9 millió 999 ezer volt.

Indonéziában a legújabb hírek szerint 28 halálos áldozata van a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán kitörésének; a legtöbben egy kráter közelében lévő faluban haltak meg. A tűzhányó kitörése előtt alig néhány órával 3-6 méteres hullámokkal söpört végig Szumátra nyugati partjainál egy szökőár, amelyet egy, a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés váltott ki. A cunami 272 ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×