eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Kedvezőtlen" év ez a szőlősgazdáknak

Várhatóan 2,5 millió hektoliternél is kevesebb újbor készül az idén, és a minőség is nagyon heterogén - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Szőlészeti szempontból kedvezőtlen év volt az idei - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára, hozzátéve: bár a szüreti szezon még nem ért véget, a tőkéken alig maradt szőlő, a bortermés így várhatóan alig haladja majd meg a 2,5 ,millió hektolitert. Ez a tavalyi 3,3 milliós, ugyancsak nem túl jó eredményhez képest is kevés.

Az újbor jellege is eltér majd az előző évjáratétól: mivel az időjárás miatt a túlérésre nem volt lehetőség, a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók, a friss, üde, élénk savérzet dominál majd - magyarázta Horváth Csaba.

Éppen ezért szeretnék a gazdák, hogy az unió jóváhagyja a borok alkoholtartalmát jelző mustfok növelését, másfél helyett két térfogatszázalékkal. A legújabb hírek szerint csütörtökön döntenek a kérdésről Brüsszelben. A főtitkár szerint ez a fél térfogatszázalék nem tűnik soknak, de sok esetben épp ennyi hiány ahhoz, hogy a késői érésű szőlőkből készült borok beltartalmi értékei optimálisak legyenek.

A mustfok emelésének engedélyezésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egyesek azzal érvelnek, hogy nem lenne szabad lehetővé tenni azt, hogy a silányabb minőségű borok ne kerülhessenek a boltok polcaira.

Horváth Csaba szerint ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy Magyarország a szőlőtermesztő területek északi határán fekszik, ahol az évjárathatás különösen befolyásolhatja a termést. Éppen ezért extrém esetekben lehetőséget kell adni a minőség e módon való javítására.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×