eur:
402.28
usd:
366.77
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Pénteken tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés

Pénteken tartja alakuló ülését az önkormányzati választáson megválasztott Fővárosi Közgyűlés, az ülésen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A Fővárosi Közgyűlés a hagyományokhoz híven az Újvárosháza Dísztermében tartja alakuló ülését. A közgyűlés a korábbinál jóval kisebb létszámú lesz, mindössze 33 képviselő és a főpolgármesterré választott Tarlós István alkotja majd. Az előző, 2006-ban választott közgyűlés még 66 tagú volt (a főpolgármesterrel együtt 67), ám az önkormányzati képviselők választásáról szóló, nyáron elfogadott törvényben a főváros lakosságszámához igazították a közgyűlés létszámát.

A közgyűlés előtt beszámol a Fővárosi Választási Bizottság elnöke, majd a főpolgármester és a képviselők esküt tesznek.

Az ülés napirendjén szerepel a főpolgármester illetményének, költségtérítésének és gépkocsihasználatának megállapítása, valamint a főpolgármester-helyettesek megválasztása és illetményük megállapítása. Tarlós István szerdán jelentette be, hogy négy főpolgármester-helyettessel áll fel az új városvezetés: György István a városüzemeltetést, Csomós Miklós az oktatást és a kultúrát, Bagdy Gábor a pénzügyeket, Pesti Imre pedig az egészségügyet és a szociális ágazatot felügyeli majd.

Az ülés napirendjén szerepel a közgyűlés bizottsági elnökeinek és tagjainak megválasztása is, ezzel kapcsolatban Tarlós István korábban azt közölte, a Fővárosi Közgyűlés az új ciklusban nyolc bizottsággal működik majd, közülük négy elnökét a Fidesz-KDNP, két bizottságét az MSZP, egy-egy bizottság elnökét pedig az LMP és a Jobbik adja. A Fidesz-KDNP és az MSZP öt, az LMP és a Jobbik 3-3 alelnöki pozíciót kap a bizottságokban.

A pénteki alakuló ülésen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök is.

A tervek szerint a képviselők októberben még egy közgyűlést tartanak, a hónap utolsó hetében. Ezen a "rendes" ülésen már a pénteken megválasztott főpolgármester-helyettesek előterjesztéseiről dönthetnek a képviselők.

Az október 3-ai választás után a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek a főpolgármesterrel együtt 18, az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP-nek 3-3 mandátuma van.

Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×