eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Fidesz: ezek a javaslatok a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére

Hétfőn kerül a parlament elé a lakáshiteleseket megsegítő fideszes elképzeléseket rögzítő törvényjavaslat, amely a korábban jelzett nyolc pontból hetet foglal majd jogszabályba. A javaslatokat jegyző Rogán Antal és Kósa Lajos pénteken bejelentette, hogy "kiesett" a csomagból az úgynevezett tisztalappal indulás joga, de lesz egy nyolcadik javaslatuk is: indítványozni fogják a közjegyzői díjak átalánydíjjá alakítását.

Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője közölte: a törvényjavaslat egyértelműen kimondja az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát az ügyfél számára hátrányos esetekben, befagyasztja a pénzintézetek által eddig alkalmazott díjakat, költségeket, azok további emelése nem képzelhető el. Az önkényes kamatemelésről szóló javaslat kapcsán a törvényjavaslat azt rögzíti, hogy a kamat csak kormányrendeletben szabályozott speciális esetben emelhető - tette még hozzá.

A középárfolyam kötelező alkalmazását is rögzíti a törvényjavaslat úgy, hogy ha a banknak van saját középárfolyama, akkor a bankét kell alkalmazni, ha nincs, akkor a jegybankét - tette hozzá.

Az ügyfél kérésére lehetőség lesz a hitel ingyenes előtörlesztésére, erre a futamidő alatt mindenkinek legalább egyszer lehetősége lesz, de, hogy milyen időtávról van szó, arról a két félnek kell megegyeznie; a további hosszabbításoknál pedig a maihoz képest több mint a felére csökken a díj.

Kérelem eseten a futamidő-hosszabbítás ingyenességét is garantálja a törvényjavaslat; a tartós fizetésképtelenség beálltát követően pedig csak a futó hitelek esetében meglévő költségeket lehet majd felszámítani, a késedelmi kamat felszámítása a felmondást követő 90 nap után nem képzelhető el - szögezte le.

Rogán Antal azt is elmondta, hogy javaslataik a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződésekre, és nemcsak a deviza, hanem futó forint hitelekre is vonatkoznak; illetve nemcsak a hatálybalépést követően folyósított, hanem az addig megkötött állományra is vonatkoznak.

Kiemelte még, hogy a hitel- és pénzintézeti törvényt, illetve a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvények módosítását javasolják, a jövő héten a csomagot a bizottságok, az azt követő héten pedig az Országgyűlés plenáris ülése is tárgyalhatja.

A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy nem volt ugyan teljes az egyetértés a bankszövetséggel minden pontban, de a végén megszületett a megegyezés.

A csomag korábban bejelentett nyolc pontból egyet, az úgynevezett tisztalappal indulás jogát nem tartalmazza - mondta még Rogán Antal. Indokként hozzátetette: ehhez a pénzintézeti törvény átfogó módosítására lett volna szükség, ezt képviselői önálló indítványban most nem tudták megoldani. (A tiszta lappal indulás joga szerint az adóssal szembeni követelés nem haladhatta volna meg a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének száz százalékát.)

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke jelezte: egy-másfél héten belül törvényjavaslatot terjesztenek a nyolcadik pontról parlament elé. Ebben azt javasolják majd, hogy a hitelszerződések közjegyezői ellenjegyzése átalánydíjas eljárás legyen, amely magába foglalja a későbbi módosításokat is, ezek száma 3-6 lehet. Megjegyezte, hogy a közjegyzői kamarával egyeztetnek majd még e kérdésről annak pontos megvalósításáról.

Kiemelte még, hogy a bankszövetség és a hitelfelvevők képviselői is elfogadták a törvényjavaslat korábban rögzített alapelveit, azaz azt, hogy aki hitelt vesz fel, annak azt kell visszafizetni; a javaslat nem veszélyeztetheti a hitelrendszer működését Magyarországon; a hitelezés közös kockázatvállalást jelent.

Kérdésre válaszolva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által nyilvánosságra hozott saját javaslatokról Rogán Antal azt mondta: azokat az interneten némi meglepetéssel olvasta, normaszöveget nem látott, de olyan elemeket igen, amelyek az MNB felelősségét képezték eddig.

Rogán Antal elmondta még, hogy a törvénycsomag a lakással fedezett jelzáloghitelezők túlnyomó többsége számára érdemi segítséget jelent.

Az MTI kérdésére Rogán Antal a törvényjavaslat hatálybalépéséről elmondta: kell átfutási időt hagyni ahhoz, hogy a bankok az üzleti szabályzataikat módosítani tudják. A csomag egyes elemei így a törvény elfogadását követőn 30 nap múlva lépnek hatályba, ide tartozik például az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma; más elemek, közte a tartós fizetésképtelenség beálltát követő késedelmi kamat tilalma, pedig az elfogadást követő 45. napon lépnek majd életbe.

A Fidesz két képviselője a szeptember 9-i, tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére; ezek között szerepelt egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás, az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége. A politikusok ezt követően egyeztettek a bankszövetség és a hiteleseket képviselő szervezetek képviselőivel.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×