eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán Viktor: jövő tavasszal el kell fogadni az új alkotmányt - hírösszefoglaló

A miniszterelnök szerint jövő tavasszal el kell fogadni az új alkotmányt. A Fidesz állította a legtöbb jelöltet az októberi önkormányzati választásra. Hétfőtől már bírságot is kiszabnak a közterület-felügyelők a fővárosi aluljárókban dohányzókra.

Jövő tavasszal mindenképpen el kell fogadni az új alkotmányt - mondta a miniszterelnök a kötcsei találkozón. Orbán Viktor a jobboldal előtt a következő időszakban álló feladatok között említette az új alaptörvény megalkotását. A kormányfő további célként fogalmazta meg a valós számokra épülő költségvetés elfogadását és az önkormányzati választást, amelynek szerinte nem az ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia. Orbán Viktor a feladatok között említette még az új Széchenyi-terv megvalósítását, amely lehetőséget ad azoknak, akik eddig nem kaptak esélyt, illetve Magyarország európai uniós elnökségét. A kötcsei pikniket 2004 óta évente rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen, a tanácskozások nem nyilvánosak.

A Fidesz állította a legtöbb jelöltet az októberi önkormányzati választásra a parlamenti pártok közül. Mögötte a Jobbik, az MSZP és az LMP áll. A KDNP a legtöbb helyen szövetségesével, a Fidesszel közösen indít jelöltet. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a kormányzó párt nagyságrendekkel több polgármester-jelöltet állított, mint a többiek. A Fidesz 1.140, a Jobbik 219, az MSZP 194, míg az LMP 26 helyen szeretné elnyerni a települési, vagy kerületi vezetői posztot. Az összes jelölt száma is a Fidesznél a legnagyobb; 8.385, a Jobbiknál 3.841, az MSZP-nél 3.359, míg az LMP-nél 916.

Hétfőn 16 óráig kell megsemmisíteni az önkormányzati választásokra összegyűjtött, de le nem adott vagy fel nem használt ajánlószelvényeket. A jelöltállítás határideje tegnap délután 4 órakor járt le, kopogtató cédulát is csak addig lehetett gyűjteni. A megsemmisítésről készített jegyzőkönyvet csütörtök délután 4 óráig kell benyújtani a választási bizottságnak. A dokumentumnak tartalmaznia kell a darabszámot, de a megsemmisítés módjára nincs szabály.

Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke került a parlamentbe az államfővé választott Schmitt Pál helyére. A mandátum kiadásáról pénteken döntött az Országos Választási Bizottság. A 32 éves politikus a KDNP-frakció képviselője lesz.

Hétfőtől már bírságot is kiszabnak a közterület-felügyelők a fővárosi aluljárókban dohányzókra, mert lejár az 1 hónapos türelmi idő. A Fővárosi Közterület-felügyelet hivatala közölte: a tilalomról szóló rendelet augusztus 5-én lépett hatályba, de egy hónapig csak figyelmeztették a tilosban dohányzókat. Az elmúlt egy hónapban szórólapokat osztottak és 600 figyelmeztető táblát helyeztek el a budapesti aluljárókban, ezeken magyarul, angolul és piktogram segítségével is tájékoztatták a járókelőket a tilalomról. Hétfőtől 3 és 20 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki a közterület-felügyelők az aluljárókban dohányzókra.

A kedvezőtlen időjárás miatt a tavalyinál mintegy 30 százalékkal kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken - közölte az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. Kiss István elmondta: a korai fajták szüretelése szeptember 20-án, a furminté és a hárslevelűé pedig várhatóan október 10-én kezdődik a térségben. Hozzátette: a kereskedőház a vele szerződésben álló mintegy 2 ezer termelőnek a muskotályos szőlő kilójáért 80, a korai fajtákért pedig 65 forintot fizet; ez mintegy 25 százalékkal több, mint tavaly. A Tokaj Kereskedőház az idén 90 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi.

Kiadták a nemzetközi elfogatóparancsot az ellen a kínai férfi ellen, aki a gyanú szerint múlt szombaton megölt egy a norvég lányt Budapesten, a VII. kerületi Hársfa utca egyik szállójában. Szigeti József, a BRFK Életvédelmi Osztályának vezetője csütörtökön jelentette be: kamerafelvétel is igazolja azt a feltételezést, hogy a kínai férfi követte el a bűncselekményt. Elmondta azt is, hogy a legutóbbi információjuk szerint Csao Fej Ferihegyen keresztül elhagyta az országot még a bűncselekmény napján, de azt nem árulta el, hová távozott.

Az osztrák és a magyar fővárosban vette őrizetbe a rendőrség egy budapesti központú nemzetközi kábítószer-kereskedő hálózat több tagját. A bécsi rendőrség tájékoztatása szerint összesen 6 embert - 3-at Ausztriában, 3-at pedig Budapesten - fogtak el, és 20 kilogramm heroint foglaltak le. A kábítószer feketepiaci értéke mintegy 2 millió euró, vagyis több mint fél milliárd forint.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×