eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Balaton: Élnek, mint hal a meleg vízben

Nincs veszélyben a balatoni halállomány a nagy hőség miatt. A horgásztavak tulajdonosainak viszont gondot okoz a 28-29 fokos víz, az algák ugyanis elszaporodhatnak a felmelegedett vízben - mondta el az InfoRádiónak Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elnöke.

A Balaton vízhőmérséklete befolyásolja ugyan a benne élő halak életminőségét, de a vízi élőlényekre másképp hat a hőség, mint a szárazföldiekre - mondta el Varga László.

Az elnök kifejtette: a víz hőmérséklete a halak aktivitására hat. Egy ponton túl már zavaró a túl meleg környezet, de ennek nem 28 Celsius fok a határa. A halak a felmelegedett vízben szétszélednek, míg tavasszal csapatokban úszkálnak - jegyezte meg.

Meleg vízben a busa például gyorsabban képes úszni és többet táplálkozik. Ezért ilyenkor ezt a fajta halat nem is halásszák. Veszélyben tehát nincsenek a balatoni halak, mert a mérsékelt égövi területeken hozzászoktak az ilyen magas hőmérséklethez, elhullásuktól sem kell tartani - tette hozzá az elnök.

A Balaton-környéki tógazdaságoknál azonban már gondot okozhat a 28-30 Celsius fokra melegedett víz - figyelmeztetett Varga László. Ilyenkor a tóban elburjánzik az algaállomány, ami nem tesz jót a halaknak. A kékalga például kifejezetten mérgező hatású, de természetes vízben ez a fajta ritkán fordul elő.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×