eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Többezer milliárdos kártérítést követelnek az egykori tsz-tagok - lapszemle

Az Európai Unióhoz fordul segítségért egy volt segesdi tsz-tag. Szalai József több társával arra hivatkozik, hogy egy 2001-es alkotmánybírósági határozat szerint a kilencvenes évek elején hozott szövetkezeti törvények és az azokhoz kapcsolódó kárpótlási szabályok nem feleltek meg az alaptörvénynek - közölte a Népszabadság.

A Népszabadság cikke szerint az alkotmányellenesnek vélt jogszabály miatt egymillió egykori szövetkezeti tag nevében 34 ezermilliárd forint kárpótlást követelnek ötmillió hektár szántó és egymillió hektár erdőterület után. A kárpótlást ugyanis részben a szövetkezetektől elvont földekkel oldotta meg az állam, amivel kárt okozott a tsz-tagoknak.  A követelt összeg egyébként az államháztartás tavalyi kiadásainak csaknem két és félszerese.

Ha Diagon, akkor Corden is - írja a Magyar Nemzet. Újabb adatokkal gyarapodott a magyar négymilliárdos ipari kémhistória. A Helyszín ezúttal a Gyulai Kórház. Innen ívelt fel a magyar egészségügybe mélyen behatoló Kern József cégbirodalmának zászlóshajója, a Diagon Kft. pályája úgy, hogy ami jó volt az üzletembernek, kárára vált a kórháznak.

Az ügy újabb szereplője Fodor Lajos, a kórház vezető köztisztviselője, laborvezető főosztályvezetője. Õ kórházi állása mellett egy magáncég ügyvezetői feladatát is ellátta, ami miatt el kellett volna őt fegyelmi úton távolítani laborvezetői állásából, s bár az ügyről sokan tudtak a döntéshozók közül, erre a lépésre nem került sor.

Viharon és aszályon is lehet keresni - írja a Napi Gazdaság. Alaposan megmozgatták az időjárási viszontagságok a mezőgazdasági árupiaci termékek árfolyamát az utóbbi időben, és a továbbiakban is éreztethetik hatásukat. A hurrikánszezon alatt a narancslé árfolyama ugorhat meg egy-egy nagyobb vihar hírére, míg a búza az európai aszályok miatt drágulhat, de érdemes figyelni a cukorra is.

Települések csődközelben - írja a Világgazdaság. Megháromszorozódott az elmúlt négy esztendőben a települések és a megyék hitelállománya. Eddig alig több mint egy tucat település lett fizetésképtelen az elmúlt időszakban, s ezek többnyire alig néhány száz lelkes falvak voltak. Ez év elején azonban egy városban, Szigetváron is kénytelenek voltak megkezdeni az adósságrendezési eljárást. A hasonló esetek elkerülésére akár egy új, az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági tevékenységét ellenőrző szervezet felállítására is szükség lehet.

Drágul-e a kenyér? - teszi fel a kérdést a pénzcentrum.hu. Az idei búzatermés csaknem harmadát elvitte a kedvezőtlen időjárás. Ettől függetlenül kevés a valószínűsége annak, hogy az új kenyérért többet kell majd fizetni. A termés még így is jóval meghaladja a belföldi szükségletet, viszont a felesleget nem egyszerű külföldön eladni. A piaci helyzet persze rossz a gazdáknak, a fogyasztók viszont jól járnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×