eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Légszennyező autókat szűrnek ki a matricákkal

A szmogriadó rendelet módosítása értelmében a jövőben nem a rendszám, hanem a gépjármű környezetvédelmi besorolása alapján tilthatják ki az autókat a fővárosból. A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese az InfoRádiónak elmondta: az autó besorolását a hátsó rendszámtáblán található matrica színe jelzi.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese közölte: az új, módosított szmogriadó-rendelet alapján először a fekete és piros matricával ellátott autókat tiltják ki a forgalomból, mert ez a két kategória szennyezi leginkább a környezetet.

A teherautókat szintén kategóriákba sorolják, amelyek megállapítását nem a hatóság végzi, hanem jármű gyártáskor kiállított típusbizonyítványa alapján határozzák meg - mondta Lovas Károly Róbert.

Minden autós úgy tudja ellenőrizni, melyik csoportba tartozik, hogy a forgalmi engedélyben megnézi: a nulla és tizenöt közötti skálán hányas számot talál.

Akinek hatos, vagy annál nagyobb értéket írtak be, az egészen biztosan közlekedhet első fokú szmogriadó idején is - tájékoztatott a szóvivő.

Az elnökhelyettes hozzátette: mivel ezt a rendeletet az önkormányzat hozza,
ugyanez a testület adhat ki felmentést a BKV számára, hogy a tömegközlekedés üzemben maradhasson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×