eur:
386.95
usd:
355.91
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Esős hétvége után még egy hetet kell várni a nyárra

Ezen a hétvégén sem lesz nyári idő, mondta el az InfoRádióban Bozóki István. A meteorológus szerint az ország északi és keleti részén esőre, országosan pedig lehűlésre kell számítani. Enyhülést, nyári időjárást csupán a jövő hét második fele hozhat.

Nem ígérkezik túl barátságosnak a hétvége időjárása. A meteorológus szerint észak felől nedves, hűvös levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Emiatt erősen felhős, borongós lesz az idő, napsütést legfeljebb a nyugati, délnyugati országrész lakói élvezhetnek. Máshol azonban inkább a záporeső lesz a jellemző - mondta el az InfoRádiónak Bozóki István.

A hőmérséklet a kora reggeli 13-14 Celsius fokról csupán 18-20 fokig emelkedik a fővárosban, ez pedig messze elmarad az ilyekor szokásostól. Vasárnap sem változik semmi, javulást majd csak a jövő hét eleje hozhat - jegyezte meg a szakember.

A lehulló csapadék mennyiségét átlagosan 1-3 milliméternyire jósolta. Hozzátette azonban, hogy ha a délutáni órákban élénkebb lesz az esőzés, akkor ez az 5 millimétert is meghaladhatja. Sőt, hazánk keleti, északkeleti területein akár 10 milliméternyi friss csapadék is eshet.

A Dunántúl és a Balaton környéke időjárásáról már biztatóbban nyilatkozott a meteorológus. Itt kevesebb lehet a felhő, a nap pedig időről-időre kisüt, a levegő pedig 21-22 Celsius fokosra is emelkedhet, jóllehet ez is hűvösebb, mint amit ebben az időszakban megszokhattunk - fűzte hozzá Bozóki István, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a napsütéses időszakban akár nyáriasan is érezhetjük a magunkat.

A Balaton vize most 19 Celsius fokos, fürödni lehet benne, de csak a sportosabbaknak ajánlott.

Azt jósolta a meteorológus, hogy hétfőtől barátságosabb lehet az idő, mivel egyre melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét, így a főváros környékét is. Előfordulhat persze még zápor, sőt, zivatar is, de a hét közepe felé már csak hébe-hóba számíthatunk esőre.

Az éjszakák is melegszenek, országos átlagban 15-20 Celsius fok lesz éjjel, és a nappali hőmérsékleti átlag is nő majd, a hét második felében már akár 30 fok is lehet.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×