eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

A Jobbik kasszája üres

A Jobbik várhatóan két héten belül dönt főpolgármester-jelöltjének személyéről. A párt az őszi önkormányzati választásra budapestieknek szóló programmal is készül - mondta Mirkóczki Ádám szóvivő pénteken az MTI-nek. Novák Előd alelnök közlése szerint a pártkassza üres, a kampány költségvetéséről később határoznak. Szabó Gábor pártigazgató lehet a kampányfőnök.

Saját főpolgármester-jelöltet állít a Jobbik, a jelölt személyéről várhatóan két héten belül döntenek - tájékoztatott Mirkóczki Ádám.

Arra a kérdésre, felvetődött-e, hogy ha a Fidesz Tarlós Istvánt jelöli Budapest élére, a Jobbik - a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz hasonlóan - támogassa őt, a szóvivő úgy felelt: ez szóba sem került, a Jobbik ahol csak lehet, önálló jelölttel vág neki a kampánynak.

Az országgyűlési választás egyik legfontosabb tanulsága az volt a Jobbik számára, hogy nélkülözhetetlen egy önálló, a budapestieknek szóló program megalkotása - mondta, hozzátéve: a fővárosnak olyannyira sajátosak a problémái, "mintha egy másik ország lenne". A Jobbik többek között a korrupció visszaszorítását, Budapest közlekedési gondjainak megoldását és a közbiztonság javítását célzó javaslatokkal készül - mondta.

Mirkóczki Ádám szerint a győzteshez húzás jelensége miatt helyenként az országgyűlési választás eredményének megismétlése is siker volna, de bíznak benne, hogy a párt több településen a polgármesteri cím mellett a képviselő-testületi többséget is megszerzi.

Elmondta, a Jobbik vezetői nemcsak Észak- és Kelet-Magyarországon, hanem országszerte kampányolnak majd.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett arra, hogy a Jobbik alapszabálya szigorú összeférhetetlenségi követelményeket fogalmaz meg. Szavai szerint nem valószínű, hogy a párt parlamenti képviselői közül bárki polgármester- vagy önkormányzati képviselőjelölt legyen, ha azonban valamelyikük mégis emellett dönt, és megválasztják, döntenie kell, hogy melyik tisztséget tartja meg.

A jelöltállítás - mint mondta - "a lehető legdemokratikusabb": a helyi alapszervezetek jelöltjeit előbb a választókerületi, majd a megyei, végül az országos jelöltállítási bizottság véleményezi, s a kiválasztottaknak mindhárom szűrőn át kell jutniuk.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke ehhez hozzátette, hogy az országos jelöltállítási bizottság jogköre korlátozott, nem állíthat jelölteket, csak vétójoggal élhet a javasolt személyek alkalmatlansága esetén. A testület tagjait az országos elnökség választja meg.

A Jobbik országos kampányfőnöke "jó eséllyel" ismét Szabó Gábor lesz, Novák Előd elmondása szerint ugyanis elégedettek voltak a pártigazgató kampányfőnöki munkájával.

Az alelnök azt is közölte, hogy a kampány költségvetéséről még nem döntöttek; a Jobbik kasszája üres, a negyedévente érkező állami támogatást először júliusban folyósítják.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×