eur:
389.57
usd:
364.05
bux:
68129.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb leváltás a honvédségnél

Leváltották Huszti Andrást, a honvédség szentendrei Központi Kiképző Bázisának parancsnokát - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A dandártábornokot július 1-i hatállyal mentette fel Hende Csaba honvédelmi miniszter. A magas rangú katonát egyúttal nyugdíjazzák is.

Minisztériumi források szerint Huszti András helyére egy Afganisztánból nemrégiben hazatért, magas rangú katonát neveznek ki.

A kormányváltás óta számos személycsere történt a Magyar Honvédségnél. Hende Csaba honvédelmi miniszter három nappal a kormány megalakulása után kezdeményezte a köztársasági elnöknél Tömböl László vezérkari főnökének felmentését. Helyette Benkő Tibor altábornagy kinevezését javasolta az államfőnek. Felmentették a vezérkari főnök helyettesét is, Hazuga Károly altábornagyot, az ő posztjára Orosz Zoltán vezérőrnagyot javasolta a tárcavezető.

Szintén egyből a kormányváltás után cserélték le a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság vezetőségét, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját, a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatóját és a Magyar Honvédség Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatóját is.

A múlt héten pedig ismét felmentett egy vesztegetés gyanújába keveredett tábornokot a miniszter.

Hende Csaba azt mondta, a szakmai és morális válság miatt kezdeményezte a személyi változásokat a honvédségnél.

A miniszter közlése szerint a honvédség megújítása után egy erős, ütőképes, jól felszerelt, bajtársias szemléletű, kiválóan képzett és a haza érdekeit és értékeit képviselő, korszerű hadsereg áll majd rendelkezésre.

Hende Csaba kijelentette, hogy minden hadsereg arculatát meghatározzák a tisztjei; honvédtisztnek lenni pedig hivatás és küldetés is egyben. Ezért megújítják a tisztképzés rendszerét, és korszerűsítik az oktatást, és mint fogalmazott, a tiszteket megtanítják parancsolni, de engedelmeskedni is, legfőképpen pedig győzni.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektorát februárban helyezték előzetes
letartóztatásba, mivel a gyanú szerint a német DHL magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, ő azonban - ellenszolgáltatás fejében - a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet.

Az azóta vezető nélkül működő egyetem élére Hende Csaba miniszteri biztost nevez ki - Deák János volt vezérkari főnök személyében. A biztos azonban nem lát majd el rektori feladatokat, hanem a miniszteri - elsősorban a pénzügyi és egyéb felügyeleti - jogköröket gyakorolja majd.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

A kiberfenyegetések száma arányosan növekszik azzal, ahogy a vállalkozások egyre szélesebb körben alkalmaznak digitális technológiát, ugyanis sok esetben ők az elsődleges célpontjai ezeknek a támadásoknak. Mára nincs olyan vállalat, amely ne nézne szembe kiberbiztonsági kockázatokkal, ezért vált az utóbbi időben egyre aktuálisabbá a vonatkozó EU-s szabályozás megújítása. A jellemző támadások természetéről, a vállalati kiberbiztonság erősítésének szükségességéről, az EU új irányelvéről, a NIS 2-ről, valamint annak magyar implemetációjáról Bor Olivérrel, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×