eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyaralás Görögországban 50 ezerért - lapszemle

A csütörtöki Népszabadság arról ír, hogy a görög szállodák akciókkal bombázzák a turistákat, a Magyar Nemzetben pedig az 1800-as évek végén épült vontató csavargőzös helyreállításáról lehet olvasni.

A Népszabadság gazdasági mellékletében az olvasható, hogy a görög állam kárpótlást ígér, a szállásadók pedig akciókkal bombázzák a turistákat, hogy visszacsábítsák a zavargások és a sztrájkhullám miatt elrettent nyaralókat. Az árak máris akciósak: egyhetes görög utat szállással, repülővel, illetékkel együtt 50-60 ezer forintért lehet júniusra foglalni, de később sem lesz sokkal drágább a nyaralás.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy gőzerővel folyik a munka az újpesti hajójavító üzemben, ahol egy 1894-ben épült vontató csavargőzös, a Roham helyreállításán dolgoznak. A császári és királyi időkben épült hajó csaknem százhúsz évvel első vízre bocsátása után, a tervek szerint az év végére újulhat meg kívülről, míg a belső munkálatok befejezését 2011 közepére ígérik. A matuzsálem a jövőben termes utasszállítóként szeli majd a Dunát, amelyet bőven volt ideje megismerni.

Az Index azt írja, hogy minden idők legpusztítóbb, nyersolajjal és mérgező gázokkal szennyezett szökőárja jöhet létre a Mexikói-öbölben, a BP olajfúrótornyának katasztrófája nyomán - figyelmeztet egy brit kutató. Bár a tudós elméletét a BP szóvivője geológiai szempontból megalapozatlannak nevezte, az alapját adó tényeket és mérési eredményeket senki nem kérdőjelezi meg, legfeljebb azon folyik vita a tudósok között, hogy mennyire valószínű a katasztrófa bekövetkezése. Egyébként maga D. K. Matai, a lehetőséget felvető kutató is úgy fogalmaz, hogy "low probability high impact scenario", vagyis kis eséllyel bekövetkező, de nagy potenciális hatású forgatókönyv. A problémát az adja, hogy a US Environmental Protection Agency környezetvédelmi hivatal tudósai szerint óriási, 25-30 kilométer átmérőjű, több tíz méter vastag, a nagy nyomás miatt korong formájúra lapult gázbuborékok vannak a Mexikói-öbölben a tengerfenék alatt, a legjobb olajlelőhelyek környékén. Egy ilyen buborékba fúrhatott bele a Deepwater Horizon.

A Napi Gazdaság szerint Szlovákia az ausztriai Parndorfban működő outlet típusú üzletközpontok építésének lázában ég. A Realiz ingatlanbefektető és a One Fashion Outlet társaság Pozsonytól 40 kilométerre, a fővárost Zsolnával összekötő D1-es autópálya mentén 72-75 millió euró ráfordítással építi az ország első ilyen jellegű üzletközpontját, de most az IPEC Group ingatlanfejlesztő is meghirdette a fővárostól alig 20 kilométernyire lévő, ugyancsak a D1-es autópálya mellé települő Fashion Outlet nevű projektjét.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy tízezer munkahely kerülhet veszélybe az Egészségügyi Világszervezet dohány-ellenőrzési keretegyezményének intézkedései nyomán - állítja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége. A Magyarországon jogszabályba foglalt egyezmény várhatóan az év utolsó hónapjaiban elfogadandó irányelve a burley dohány termelőit lehetetlenítené el, akik az ország elmaradottabb területein biztosítanak megélhetést többnyire képesítés nélkülieknek a rendkívül kézimunka-igényes gazdálkodásban.

A Pénzcentrum.hu szerint figyelniük kell a 2007. január 1-je előtt illetéktartozásukra részletfizetési kedvezményt nyert adózóknak, ugyanis június 30-át követően a korábbi évek rutinja szerinti törlesztés már nem lesz megfelelő. Az adótartozás fizetési könnyítésével kapcsolatos szabályok továbbra is változatlanul maradnak. Kivételes esetben, ha a körülmények indokolják, az adótartozást el is engedheti az APEH.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×