eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már júliusban érezhető lehet a kormány akciótervének első hatása

Még idén hatályba léphet több adómódosítás, adminisztrációs könnyítés és moratórium a miniszterelnök gazdasági akcióterve alapján. A Fidesz jövő szerdáig készíti el a 29 ponthoz kapcsolódó törvényjavaslatokat, de több közülük már kész van, és el is fogadta az Országgyűlés.

Gőzerővel gyártja a Fidesz a miniszterelnök 29 pontos akciótervéhez kapcsolódó törvényjavaslatokat.

Az Országgyűlés megalakulása óta diktált feszített tempó kitarthat a rendkívüli ülésszak végéig, a kormánynak ugyanis eltökélt célja, hogy jövő szerdáig benyújtja a parlamentnek a programhoz kötődő összes tervezetet, és július 19-ig törvény is válhat mindegyikből.

Orbán Viktor az akcióterv ismertetésekor nem beszélt arról, hogy az intézkedések mikor lépnek hatályba. A távirati iroda viszont úgy tudja, még idén július elsejétől érvényes lesz a társasági adó 10 százalékra csökkentése, az adományok áfamentessé tétele, a pálinkafőzést, az ingatlanbérbeadást, az élelmiszer-termelést és a foglalkoztatást egyszerűsítő intézkedések, valamint a 10 kisadó megszüntetése.

Utóbbiak között van az egyenes ági öröklés esetén fizetendő öröklési és ajándékozási illeték eltörlése. Valószínűleg szeptembertől vezeti be a kormány a bankadót, amelynek részletei még mindig nem ismertek, de az eddigi éves 13 milliárd forint helyett idén már 200 milliárd forint költségvetési bevételt remél a kabinet a bankoktól.

Nyártól csökken 15 százalékkal a pártok támogatása is, emellett a közszféra bértömeg-csökkentése is 2010-től hatályos. Már elfogadta az Országgyűlés, hogy a jövőben hatósági áras lesz a közüzemi szolgáltatások díja, és azt is, hogy december 31-ig senkit nem lehet kilakoltatni.

A 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadót 2011. január elsejétől vezetné be a kormány, két év alatt, 2013-ig pedig egykulcsos, családi adózási rendszert alakítana ki.

Jelentősen átcsoportosítaná a kabinet az uniós forrásokat is. A jelenlegi 10-ről 40-50%-ra emelné a kis- és középvállalkozások részesedési arányát. Azt nem tudni, hogy pontosan mikortól, Fellegi Tamás szakminiszter azt mondta, még nyáron előkészítenek törvénymódosításokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×