eur:
397.91
usd:
359.43
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

A viharos időjárásban 11 ember sérült meg a Békés megyei Mezőhegyesen - a nap hírei

Vizsgálatot indított az APEH elnökével szemben a nemzetgazdasági miniszter. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt lett az MSZP új budapesti elnöke. A nap legfontosabb hírei.

Országszerte több helyen is komoly károkat okoztak a viharok; Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Békés megyei Mezőhegyesen, ahol éppen egy fesztivált rendeztek, fa dőlt egy lovarda melletti sátorra; 5 ember súlyosan, 6 könnyebben sérült meg. Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az InfoRádióban arról számolt be: a hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar egész utcákon szakította le a tetőket, sok helyen fák dőltek az utakra. A fesztivál helyszínén több ló is elpusztult, a ménes egy része szétszaladt. A politikus közölte: kezdeményezi, hogy a várost nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé, és hogy az uniós vis maior alapot nyissák meg az újjáépítés segítésére. Szegedre és környékére szintén hatalmas eső zúdult; a nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte. Károkat okozott még a vihar délelőtt Somogy megyében is.

Most már csak a Tisza középső szakaszán kell védekezni az árvíz ellen, ezért mindenhol feloldották a veszélyhelyzetet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi szakállamtitkára. Kóthay László árvízvédelmi biztos az InfoRádióban elmondta: a kabinet feloldotta a rendkívüli készültséget és külön intézkedik az árvízi védekezéssel összefüggő költségek felméréséről és biztosításáról. A következő napokban várható eső miatt hosszan tartó védekezésre készülnek a Tiszán; Az országban még mindig 1643 kilométeren tartanak fenn árvízi készültséget. A felmérések szerint a károk elérik a 100 milliárd forintot; a védekezési munkákra már 30 milliárd forintot fordítottak.

Vizsgálatot indított az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökével szemben a nemzetgazdasági miniszter. A tárca tájékoztatása szerint Matolcsy György azt szeretné tudni, hogy Szikora János jogszerűen állíttatta-e le a Malév köztartozásának behajtását 2008-ban. A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta: a légitársaság abban az évben csaknem 1,2 milliárd forint járulékkal tartozott a magyar államnak, amelyet október 13-ig be kellett volna fizetnie. Az összeg azonban nem érkezett meg, így az adóhivatal megindította a végrehajtást. Szintén lapinformáció szerint az összeg azért nem folyt be az államkasszába, mert Szikora János, a szervezet elnöke levelében a végrehajtás visszavonására adott utasítást. A tervek szerint Matolcsy György egy héten belül le akarja zárni a vizsgálatot.

A honvédelmi miniszter szerint egyre romló biztonsági helyzetben dolgoznak a magyar katonák Afganisztánban. Hende Csaba, aki szerdán utazott a közép-ázsiai országba, elmondta: a katonák a felszerelésükkel alapvetően elégedettek, de két ügyben vizsgálatot kezdeményezett. A tárca vezetője közölte: ki kell vizsgálni, hogy a nemrégiben Mazar-i-Sarifba érkezett magyar katonákat miért sátrakban és nem páncélozott konténerekben szállásolták el, illetve azt is, hogy a Kabulban dolgozó logisztikai kiképzők miért nem kapták meg időben a páncélozott terepjárókat. A honvédségnek jelenleg több mint 360 katonája vesz részt a nemzetközi műveletben.

Nagy többséggel Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelöltet választotta az MSZP új budapesti elnökévé a párt fővárosi küldöttértekezlete. A távirati iroda információi szerint a 118 küldöttből 92-en voksoltak igennel és 26-an nemmel. A tanácskozáson újraválasztották Molnár Zsolt ügyvezető alelnököt és Józsa István gazdasági alelnököt, a társadalompolitikai alelnök pedig Alexa György lett.

Befejeződött a 4-es metró déli alagútjának építése, miután az alagútfúró pajzs délelőtt megérkezett a Baross téri végállomásra. Klados Gusztáv projektigazgató az InfoRádióban elmondta: a pajzs 5 hét alatt, műszaki hiba nélkül tette meg a Népszínház utca és a Baross tér közötti 450 méteres utat. A korábbi ütemtervek alapján már több mint egy éve be kellett volna fejeződnie a déli alagút fúrásának. A BKV utasai leghamarabb 2013 végén használhatják az új metróvonalat.

Elmarasztaló döntéseket hozott a Magyar Tudományos Akadémia fegyelmi tanácsa a Növényvédelmi Kutatóintézet vezetői ügyében. Barna Balázs igazgatót megrovásban részesítették, helyettesét, Tóth Miklóst leváltották. Az Akadémia elnöke azért indított fegyelmi eljárást, mert az intézet az általa kifejlesztett és forgalmazott rovarcsapdához olyan hatóanyagot tartalmazó rovarölő csíkot ajándékozott a vásárlóknak, amely nem szerepel az engedélyezett rovarölő szerek listáján.

87 éves korában elhunyt José Saramago, Nobel díjas portugál író. Az alkotót spanyolországi otthonában, a Kanári-szigeteken lévő házában érte a halál. José Saramago már hosszabb ideje küzdött a leukémiával. Az író, költő 1998-ban életművéért, és jelentős részben az egész világon óriási sikert aratott Vakság című, 1994-ben kiadott regényéért kapott Nobel-díjat. Azóta szinte évente jelentkezett egy új regénnyel. A Vakság és Az elefánt vándorútja című könyve igazi sikerkönyv volt a június eleji budapesti könyvhéten.

Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához

Parlamenti kedd
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×