eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több mint 300 kilométeren van rendkívüli készültség az árvíz miatt

Az árvíz miatt rendkívüli készültség van még érvényben 382 kilométer hosszú védvonalon, a belvízzel elöntött területek nagysága fokozatosan csökken. A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat, Szolnoknál kedden tetőzik a folyó.

Az árvíz miatt rendkívüli készültség van még érvényben 382 kilométer hosszú védvonalon, a belvízzel elöntött területek nagysága fokozatosan csökken - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs kedden.

Magyarország folyóinak fővédvonalain 2064 kilométer hosszon van védelmi készültség: harmadfokú 796 kilométeren, másodfokú 410 kilométeren, elsőfokú 476 kilométeren. Jelenleg 3800 vízügyes dolgozik a gátakon.

A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. Szolnoknál kedden tetőzik a folyó, a beavatkozásoknak és a tározónyitásoknak köszönhetően 40-45 centiméterrel a várt vízszint alatt.

A töltések megerősítésére hétfőn folytatták a bordás megtámasztások építését, valamint Millér mellett kiépítettek egy ellennyomó medencét az ott keletkezett buzgár megfogására. A töltések felpuhultak, ez tovább nehezíti a védekezést.

A Tisza gátjain Tiszasüly térségében - a sajfoki szivattyútelep közelében - a korábbi évek rendkívüli árvizeinek következtében hosszanti irányban megrepedt a töltés, a kialakult jelenség beavatkozást igényelt. A gátkorona vízoldali szélébe 60 centiméterenként szondákat vernek le, amelyeken keresztül cementet juttatnak a töltésbe, így zárva el a víz útját a mentett oldal felé.

Az előrejelzések szerint újabb árhullám alakulhat ki a Felső-Tiszán lehulló csapadékból. A csapadékról szóló előrejelzések indokolták a tiszaroffi tározó zárását is, mintegy 60 millió köbméter vizet vezettek a 23 négyzetkilométer területű árvízi létesítménybe. Ha arra szükség lesz, további 30 millió köbméter víz tározását lehet itt megoldani, csökkentve ezzel a közép-tiszai térség árvízi fenyegetettségét.

A Tisza Csongrád alatti szakaszán a szegedi vízügyi igazgatóság felkészül az árhullám fogadására, figyelik és erősítik a gyenge pontokat.

A Tiszán és a Hortobágy-Berettyón 164 kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Kedd reggel a Tisza vízállása Tokajnál 694, Tiszadorogmánál pedig 807 centiméter volt, a Hortobágy-Berettyó vízállása Borznál 358 centiméter volt.

Még árad a Hármas-Körös


A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt még mindig árad a Hármas-Körös Szavasnál; a folyó vízszintjének tetőzésére szerdán lehet számítani - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden.

A tájékoztatás szerint a vízmérce az előző naphoz képest újabb három centiméteres emelkedést mutatott, a vízállás elérte a 737 centimétert. A tetőzésre szerdán, várhatóan 740-745 centiméteres vízállásnál lehet számítani, másodfokú árvízvédelmi készültség mellett.

Továbbra is elsőfokú a készültség a Hármas-Körös alsóbb szakaszán Gyomendrődnél, valamint a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál.

{{keretes_cim}}

A becslések szerint több milliárd forintos kárt okozott Felsőzsolcán a múlt heti árvíz, és a város ingatlanja négyötöde sérült meg. Fehér Attila polgármester elmondta: a városban százhatvan ház dőlt össze, de tartani lehet attól, hogy ez a szám nem végleges. A település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, a hétezer lakosú Felsőzsolcán az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt. Csupán az önkormányzati intézmények ingatlanjaiban legkevesebb 1,2 milliárd forintra becsülik a kárt - tette hozzá a polgármester.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága 24 óra alatt 645 hektárral, 6850 hektárra csökkent, ebből 3080 hektár a vetés.

Most a belvíz az úr

A borsodi térségben a javuló árvízi helyzetnek köszönhetően főleg szivattyúznak a védekezők. A Dunán gyakorlatilag levonult az árhullám. Baján van másodfokú, illetve Mohácson első fokú készültség feletti vízállás.

A tájékoztatás szerint a belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására fokozatosan csökken. Jelenleg 163 ezer hektár áll víz alatt, ebből 79 ezer hektár vetés-szántó, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3-szorosára tehető. A talajok még mindig telítettek, ha újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik, az elöntött területek nagysága megint emelkedhet.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén folyik belvíz elleni védekezés. Az ország 91 szakaszából összesen 70-en van érvényben belvízvédelmi készültség: 16 szakaszon első fokon, 47 szakaszon másodfokon, 7 szakaszon harmadfokon védekeznek - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×