eur:
390.74
usd:
364.43
bux:
68242.23
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Már a nyáron megnyithatják a bezárt kispostákat és vasútvonalakat - a nap hírei

Már az idén nyáron megnyitná a kormány a bezárt kispostákat és a megszüntetett vasúti mellékvonalakat. Az országgyűlés elnöke szerint hangsúlyos helyet kapott a diszkrimináció megszüntetése a kormányprogramban. Már csak 4 megyében van érvényben veszélyhelyzet az áradások miatt. A nap legfontosabb hírei.

Már az idén nyáron megnyitná a kormány a bezárt kispostákat és újraindítaná a megszüntetett személyforgalmat a vasúti mellékvonalakon - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás hangsúlyozta: a kormányzati szándék szerint ugyan kiemelt cél az állami vagyonnal való hatékony gazdálkodás, de nem ez az egyetlen kritérium, azt felülírhatják a társadalmi igények. Emlékeztetett arra: jelenleg 946 településen működik mobil posta szolgáltatás a postahivatal helyett, és mintegy 40 szárnyvonalon szünetel a vasúti közlekedés az elmúlt évek óta. Az intézkedések több helyen jelentős tiltakozást váltottak ki.

Hangsúlyos helyet kapott a magyar kormány programjában a diszkrimináció minden formájának megszüntetése - közölte az Országgyűlés elnöke Cipruson. Schmitt Pál, az Európa Tanács tagországai parlamenti elnökeinek találkozóján kiemelte: Magyarország megfelel az európai közösség pozitív diszkriminációs elvárásainak is, ennek jegyében 2013-ig a rendőrség állományában 300-ra nő a roma származásúak száma, továbbá 300 diplomás roma kap majd állást a közszolgálatban.

Nem nyerte el az uniós tagországok egyöntetű támogatását a génkezelt növényekre vonatkozó brüsszeli terv. Az elképzelés lényege, hogy az Európai Unió tagállamai a jövőben nemzeti hatáskörben dönthessenek a génkezelt növények termesztéséről. A tanácskozáson Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta: továbbra is súlyos aggályok merülnek fel a genetikailag módosított növények engedélyezése körül. Magyarország azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy amíg a kockázatértékelés nem válik körültekintőbbé, addig az európai közösség ne engedélyezze újabb génmódosított fajták termesztését.

Már csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyében van érvényben veszélyhelyzet az áradások miatt; a kormányzat a javuló helyzetre való tekintettel a többi megyében megszüntette az intézkedést. Bakondi György, az árvíz utáni újjáépítés koordinálására kinevezett miniszteri biztos az InfoRádióban elmondta: csak az árvízi védekezés költsége meghaladja a 10 milliárd forintot. Közben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 4000 háznál kezdték meg a kárfelmérést az árvíz után - közölte a megyei közgyűlés elnöke. Ódor Ferenc elmondta: az árral elöntött területeken már megkezdték a szúnyogirtást. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint az ár- és belvízzel sújtott településeken és a megáradt folyók mentén végzett irtás költségeit a kormány fedezi. Az észak-magyarországi regionális tiszti főorvos hozzátette: több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Bodnár Judit elmondta: 27 településen már befejeződött, 110-ben még tart, 24 helyiségben pedig még el sem kezdődött a munka.

Megszüntette a Felső-Tiszán az árvízvédelmi készültséget a nyíregyházi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - közölte a szervezet vezetője. Bodnár Gáspár elmondta: az egy hete tartó száraz, nyári időjárás hatására a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán mindenütt a készenléti szint alá apadt a folyó. A Tisza alsó szakaszán másodfokú a készenlét.--A folyók fővédvonalain több mint 2.200 kilométeren tartanak fenn készültséget; az országban 170 ezer hektárt borít belvíz, ebből 94 ezer hektár a vetés és szántó.

Befejeződött a budai és a pesti alsó rakpartok árvíz utáni takarítása, így mindkét rakpart teljes hosszában járható. Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta: nemcsak a takarítást és a fertőtlenítést végezték el, hanem a kisebb úthibákat is javították, például ahol kellett, újrafestették az útburkolati jeleket.

Körösparti Péter eddigi ügyvezető elnököt választotta év végéig vezetővé a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája rendkívüli tisztújító közgyűlésén. A Debreceni Egyetem hallgatója egyedüli jelöltként indult a posztért. Miskolczi Norbert a szervezet eddigi elnöke személyes okokra hivatkozva mondott le május elején. A közgyűlésen határoztak két távozó elnökségi tag pótlásáról is: így a Miskolci Egyetem, valamint az Eötvös Lóránt Tudományegyetem egy-egy hallgatója került be a testületbe. --- A hallgatói szervezet élén januártól, két éven át, Nagy Dávid, a győri egyetem közgazdász hallgatója áll majd.

Újabb átfogó zajvédelmi programot hirdet erre az évre a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport. A tervek között szerepel a repülési eljárások és a zavaró hatások elemzése, erősítik a szabályszerű működést és fejlesztik a lakossági tájékoztatást. Tavaly mintegy 10 százalékkal csökkent a repülőgépmozgások száma a repülőtér közvetlen környezetében, miután a légitársaságok lényegesen jobb helykihasználással üzemeltetik a járataikat és ez is mérsékli a zajterhelést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×