eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szanyi Tibor: Az MSZP meg tudja nyerni a 2014-es választásokat, ha...

Kétségbe vonja az MSZP vezetőinek baloldaliságát, demokratizmusát és hitelességét a Népszavában, majd a párt honlapján megjelent levelében Szanyi Tibor. A szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádiónak elmondta, ha a párt képes megújulni, 2014-ben meg tudják nyerni a választásokat.

Nem vár nagy változásokat az MSZP július 10-i tisztújító kongresszusától Szanyi Tibor, aki az InfoRádiónak elmondta, csak úgy lehet megújítani a pártot, ha először teljes tagrevíziót tartanak. "Elég sok történet kering arról, hogy a szocialista párt alapszervezetei tele vannak fiktív tagokkal, akik a különböző személyi döntéseket alapozzák meg. Ha ez így van, és feltételezem, hogy így van, akkor a tagrevízió mindenképpen jót tesz" - mondta a szocialista országgyűlési képviselő.

Szanyi Tibor kiemelte, az MSZP komoly demokratikus deficittel küszködik, a vezető testületek tagjait ugyanis nem demokratikus elvek alapján választják ki, hanem egy "felmenő rendszerű, összehaverkodós-összemutyizós szubkultúra" működik. Vagyis mire létrejön az új vezetőség, már régen nem a tagok akaratát, hanem az egymással megkötött alkukat tükrözi.

Az országgyűlési képviselő úgy véli, ennek ellenére az összes magyarországi párt közül a szocialista párt működik a leginkább demokratikusan. "Az MSZP-ben nyoma sincs annak az egyszemélyes despotizmusnak és diktatorikus viszonyrendszernek, ami például a Fideszt jellemzi" - mondta.

Szanyi Tibor az InfoRádió kérdésére elmondta, véleménye szerint a választási kudarcért az MSZP országos, budapesti és megyei elnöksége is felelős. "A tisztújító kongresszustól nem  várok sok változást, de 2012-ben már a maitól jelentősen eltérő arculattal jelentkezhet a párt, a 2014-es választásokat pedig akár meg is tudjuk nyerni. Az MSZP-nek ugyanis komoly esélye van a megújulásra, míg a Fidesz egyszerűen bele fog száradni a hatalomba" - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×