eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miben közös Gyurcsány és Mesterházy érdeke?

Az MSZP-n belül komoly viták vannak arról, hogy kihez is szól valójában a párt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila. A szociológus azt valószínűsíti, hogy Mesterházy Attila lesz a szocialisták következő elnöke.

A hétvégi után egy hónappal újabb kongresszust tart az MSZP, amelyen teljes tisztújítást hajtanak végre a pártban. Némelyek az önkormányzati választások után akarták ezt megtartani, de ők hátrébb szorultak ebben a vitában, emellett Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc érdeke is a mielőbbi tisztújítást szolgálja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila.

A szociológus szerint a volt kormányfő abban bízott, hogy saját embereit tudja az elnökségbe bejuttatni, a vélhetően pártelnökké választandó Mesterházy Attila számára pedig azért fontos ez, hogy ne lebegjen a párt fölött, hanem komoly legitimitás és megújuló vezetés legyen mögötte.

Az MSZP vezetése a választások után lemondott, ügyvezetőként tevékenykedik, de jogosnak tekinthető Gyurcsány Ferenc bírálata, miszerint fantomvezetés van a pártban, amely nem látja el a feladatát - vélekedett.

Wéber Attila kiemelte: az MSZP-n belül vita van arról, hogy kiket is akar képviselni valójában a párt. Komoly deficitet halmoztak fel ezen a területen az elmúlt években, több mint egymillió ember elpártolt az MSZP-től - hangsúlyozta. A szociológus szerint a szocialistáktól elfordult a városi munkásréteg, de azok közül is sokan, akik koalíciópártiak voltak, ők az LMP-re vagy az MDF-re voksoltak áprilisban.

Az MSZP az ifjúsággal mindig hadilábon állt, problematikus volt a viszonya a fiatal nemzedékkel, és a vidékiekkel szemben is komoly a deficit, főleg az északkeleti és keleti megyékben - fejtette ki.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×