eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mesterházy szerint nem a kisembereket szolgálja a gazdasági akcióterv

A Fidesz határozottan támogatja a kormányt az első akcióterv megvalósításában - mondta Lázár János, a párt frakcióvezetője arra reagálva, hogy Orbán Viktor ismertette az új kormány gazdasági lépéseit. Az MSZP frakcióvezetője szerint a kormány lényegesen másképp látja az ország helyzetét, mint a nemzetközi elemzők, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig aknákat és hiányosságokat is felfedezett a programban. Az LMP frakcióvezetője úgy értékelte, a Fidesszel a parlamentből kikerült SZDSZ tért vissza a Házba.

Orbán Viktor kedden ismertette kormánya 29 pontos gazdasági programját. A beszédre reagálva a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: pártja határozottan támogatja a kormányt az első gazdasági akcióterv megvalósításában.

Lázár János felhívta a kormányfő figyelmét a felelősség kérdésére: valakik a kialakult helyzetért felelősséggel tartoznak, s a miniszterelnök nem feledkezhet meg az elszámoltatásról.

A kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva Lázár János közölte: az MSZP átverte Magyarország hitelezőit, az őszödi beszéddel, a hazugságokkal elérte, hogy "Magyarország Európa hazug embere" lett. Orbán Viktor kormányának felelőssége, hogy visszaszerezze Európa bizalmát - szögezte le.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint a kormány lényegesen másként látja az ország helyzetét, mint a nemzetközi elemzők, akik szerint stabil és fenntartható a költségvetés. Szerinte a kormány javaslatai alapvetően forrásokat vonnak el a költségvetésből, és nem látszik világosan, mi lenne ennek a fedezete. Szerinte a válságkezelésre tett javaslatok a Bajnai- és a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek folytatásai, így részben ezen intézkedések utólagos elismerését is jelentik.

A szocialisták vezérszónoka csodálkozott, hogy Orbán Viktor nem "hazaárulózott", de Vona Gábor és Lázár János felszólalásai helyreállították a világ rendjét. Mesterházy szerint a pillanatnyi válságot nem az MSZP, hanem Kósa Lajos és Szijjártó Péter idézte elő, a szocialisták kormánya viszont az elmúlt egy évben stabilizálta a forintot és a gazdaságot, és az utóbbit bővülő pályára állította.

Felszólalása zárórészében a szolidaritást hiányolta a kormányprogramból. Szerinte az egykulcsos adó, a minimálbér megadóztatása, a közszféra leépítése nem a kisemberek érdekeit szolgálja. Az is érdekelte, hogy az akciótervet kikkel egyeztették, ha már annyit beszélnek a nemzeti együttműködésről.

Vona Gábor és a Muppet-show


Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint "az akcióterv nagy részben jó", a beszéd "a Jobbik választási gyűléseinek hangulatát idézte". Ennek ellenére aknákat és hiányosságokat is felfedezett a programban, illetve hiányolta az akcióterv hatástanulmányait.

Ezután rátért az elmúlt néhány nap történéseire, amelyeket az új kormány őszödi beszédének minősített. "A kérdés az, hogy az itt elhangzottak mennyire voltak átgondolt tervek, és mennyiben voltak az elmúlt napok felelőtlen nyilatkozatai miatti kényszerpálya következményei".

Vona Gábor a szocialistákat a Muppet-show öregeihez hasonlította. "Önöknek nem bekiabálnia kellett volna, hanem síri csendben hallgatni. A magyar gazdaság oroszlánját, amit önök pumának neveznek, önök döglesztették meg, Kósa Lajos bűne csupán az, hogy a dögöt az egész világnak mutogatta" - mondta.

LMP: neokonzervatív fordulat akormánytól

LMP frakcióvezetője azt mondta, a kormány neokonzervatív fordulatot hajtott végre, miközben nem ezt ígérte. Az adócsökkentés populizmusával jöttek elő, a kisebb állam demagógiáját folytatják - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szerinte a kormány terve a felső középrétegek egyoldalú kedvezményezéséről szól, a tervezett intézkedések cserben hagyják a szegényeket.

A miniszterelnök részéről elhangzottak alapján Schiffer András úgy értékelte, a Fidesszel a parlamentből kikerült SZDSZ tért vissza a Házba.

Harrach: Sok érdeket fog sérteni a program

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a társadalmi igazságosság érvényesült a kormányfő által kedden a parlamentben meghirdetett első gazdasági akciótervben. Harrach Péter azt mondta, sok érdeket fog sérteni a program, de nem a kisemberekét.

A pénzügyi egyensúly megteremtésében mindenki vegyen részt, ne csak a kisemberek - szögezte le a KDNP-s politikus. A kormányfői beszéd lényeges mondanivalójának nevezte, hogy nem toldozgatni kell, hanem a rendszert átalakítani.

Külön üdvözölte a családi adózás bevezetését, amelyet - mint felidézte -, a KDNP terjesztett be. A kereszténydemokrata frakció első embere az elhangzottakban a magyar emberek véleményét látta tükröződni, mint mondta, világos értékrend jelent meg és a társadalmi igazságosság érvényesült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×