eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megjelenhet a talajvíz a budapesti Duna-parti házak pincéjében

A Duna vízszintjének emelkedésével a talajvíz is megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy a partközeli, régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt.

A cég árvízvédelmi szakemberei nem tanácsolják a víz kiszivattyúzását a pincékből, mert így az alapok alól a vízzel együtt a talajt is kiszívhatják, és az épületek megsüllyedhetnek - olvasható a közleményben.

Mint írták, az ár elvonulásával a talajvíz szintje is csökkeni fog, így magától visszahúzódik majd a víz a pincékből.

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint Budapesten a vártnál magasabban, 827 centiméteren tetőzött a Duna a kora reggeli órákban. (2006-ban 860 centiméterrel tetőzött a Duna Budapestnél.)

Az FCSM közlése szerint a 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének, és az ideiglenes gátak is tartanak, ugyanakkor a figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon. Szivárgások és fakadó vizek esetén, ha szükséges, a cég készenlétben álló csapatai azonnal beavatkoznak - írták.

Kitértek arra is, hogy a hasonló magas vízállásnál szokásosak a talajon keresztül jelentkező árvízi jelenségek, így például fakadó vizek, szivárgások, esetleg buzgárok. Jelenleg a Margitszigeten és a Római-parton tör fel egy-két helyen a talajból kisebb vízmennyiség, de ezek egyelőre nem veszélyesek. Néhányukat már "lokalizálták" is a homokzsákokból épített kisebb, úgynevezett ellennyomó medencékkel.

A szakaszmérnökök és a gátőrök folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket, szükség esetén az éjjel-nappal készenlétben álló csapatokat riasztják az elöntések megfékezése érdekében - írták a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×