eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Tiszára koncentrálják az erőket

Bár a Sajó és a Hernád lassú apadásnak indult, az árvízi védekezésnek még koránt sincs vége, a szakemberek már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására - mondta az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén kedden.

Bakondi György a bizottság előtt - amely nem volt határozatképes, mert a Fidesz-KDNP-s tagok frakcióülésen vettek részt, így az elnök tanácskozás jellegűvé minősítette az ülést - azt mondta: már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására, így Szolnok térségében felhalmozták a homokzsákokat, műszaki eszközöket, az emberek pedig készültségben állnak, de remélik, a 2000-es rekord szintet nem éri el a vízszint.

A miniszteri biztos közölése szerint kedd reggelig 113 településről 5.046 embert kellett kitelepíteni, a legtöbben, 4.052-en Borsodból kényszerültek elhagyni otthonukat. Az ország 11 megyéjében, 3.088 kilométeren folyik árvízi védekezés, jelenleg a legkritikusabb helyzet Sajó és a Hernád torkolatánál van. Huszonhat településen 93 épület dőlt össze - fűzte hozzá.

Az éjszaka folyamán Borsodban mintegy 12 és félezer ember védekezett a gátakon, az ország más részein csak megfigyelőszolgálatban dolgoztak - tette hozzá.

Országosan a kitelepítettek száma 5050-re emelkedett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője elmondta: a Sajó csaknem teljes hosszán apad. További vízszintemelkedésre csak a Sajó-Hernád összefolyása alatt, a Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszon kell számítani. A Tisza, a Sajó és a Hernád egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legmagasabb - 656 centiméteres - értéket.

Az áradás miatt ivóvízproblémák adódtak több településen is. Hat helységben palackos vagy zacskós vizet osztanak az embereknek.

Budapestnél éjszaka két órakor tetőzött a Duna, 827 centiméterrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×