eur:
397.26
usd:
357.06
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Orbán Viktor: A demokráciában is lehet forradalom

Orbán Viktor szerint akik vitatkoztak azzal, hogy áprilisban a szavazófülkékben forradalom zajlott le, azt mondják, demokráciában nem lehetséges olyan forradalom, amely nem a demokrácia megdöntésére irányul.

Nagyszerű vitát és órákat éltem át az elmúlt napokban - kezdte Orbán Viktor a beszédét, a kormányprogram előterjesztői zárszavát. A Fidesz-KDNP kormányprogramjának vitája szerdán zárult le, a 97 hozzászólásra válaszolt a kijelölt miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: lehetetlen minden hozzászólásra külön reagálni, ha még ebben a ciklusban le akarja tenni a miniszterelnöki esküt.

A politikus hozzátette: a vitában nem talált rosszindulatot vagy bántó szándékot, de súlyos véleménykülönbségeket lehetett felfedezni. Az egyik ilyen kulcskérdés, hogy volt-e forradalom a választásokon. Orbán Viktor szerint lehet demokráciában mély, átható, tartós választás.

Ha meg akarjuk dönteni a demokráciát, akkor a forradalom csak alkotmányos lehet - hangsúlyozta.

Éveken át harcoltunk a fennálló politikai-gazdasági rendszer megváltoztatásáért, amely a végén megtörtént egy kétharmados forradalommal - fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette: itt az ideje, hogy megváltoztassuk a régi rendszer alkotmányát - a jövő héten elindul ennek a folyamata.

Zűrzavaros társadalmi szerződés

Elég nagy a zűrzavar a társadalmi szerződés kérdésében - mondta Orbán Viktor a kormányprogram vitájában elhangzott bírálatokra. Hangsúlyozta: a társadalmi szerződés a választásokkal jött létre, alapja a Fidesz és a KDNP közös választási programja.

Öt értéket fogalmaz meg: munka, otthon, család, egészség és rend. Eddig csak elit paktumok voltak, most társadalmi szerződés lesz. Bár lesznek elit megállapodások, de azok a választói érdekeket helyezi előtérbe - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a vitában többen a konkrétumokat hiányolták a kormányprogramból. Úgy véli azonban, most csak a célokat kell kitűzni, nem lehet a következő négy év összes vitáját előre végigvenni. Lesz bőven idő az intézkedésekről vitatkozni - tette hozzá.

Nagy emberek vállán állunk

A politikus kiemelte, hogy minden frakció talált a kormányprogramban olyan elemet, amit támogatni tudott. Ez bizakodásra és jó eredményre ad okot. Dolgozzunk együtt és ne arról vitatkozzunk, hogyan kellene dolgozni - fordult a képviselőkhöz.

Ha nagynak látszunk, az azért van, mert nagy emberek vállán állunk. Orbán Viktor szerint a képviselők sok millió magyar ember vállán állnak ezért tűnhetnek nagynak és erősnek - ezzel zárta az új miniszterelnök a beszédét a parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×