eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

A magyar lottómilliárdosnak pszichológus kellene

Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, csaknem két és fél milliárd forint gyűlt össze az ötös lottón. Komoly stresszt okozhat azonban egy ekkora nyeremény, aminek káros hatása lehet a szervezetre. Bagdy Emőke pszichológus mindenképpen javasolja a majdani nyertesnek, hogy kérje szakember segítségét a lelki krízis leküzdéséhez.

A szokásos 3,8-4 milliónál akár másfél millióval is több szelvényt adnak fel a játékosok most, hogy az ötös lottó főnyereménye elérte a 2,417 milliárd forintot. A határmenti településekre is a megszokottnál több külföldi érkezik, hogy szerencsét próbáljon - mondta az InfoRádiónak a Szerencsejáték Zrt. szóvivője.

Somorai László hozzátette: bár a nyerteshez átutalással juttatják el a pénzt, ha az mindet egyszerre, tízezresekben venné ki az összeget, 34 kilométer hosszan tudná egymás mellé tenni a bankjegyeket.

A szóvivő azt is elmondta, hogyan számolják ki a heti várható főnyereményt. Ha egy héten nincsen telitalálat, kiszámolják, mennyit nyert volna, aki mind az öt számot sikeresen tippeli meg, azután pedig megbecsülik a következő héten várható forgalmat. Ezzel a módszerrel általában két-három milliós pontossággal lehet megállapítani, mennyit kaphat az, akinek sikerül eltalálnia az adott héten kihúzott számokat.

Jó, ha szakemberhez fordul

Aki ekkora összeget nyer, akár komoly lelki válságba is kerülhet. A lottónyertes állapota pozitív krízisnek mondható, de kimenetelében más előjelű is lehet - mondta el az InfoRádiónak Bagdy Emőke.

Az első fázis a meglepetés sokkja, ilyenkor kettős tudat épül ki a nyertesben. Hiszi is, meg nem is, hogy nyert, mindaddig, amíg nem közlik vele hivatalosan - fejtette ki a pszichológus, aki szerint ez akár egészségre veszélyes izgalmi jelenségeket okozhat.

A második pszichológiai fázis a megosztás kényszere, illetve a rémület attól, hogy mi lesz, ha beszél valakinek a nyereményről - folytatta Bagdy Emőke.

Az örömben üröm lehet, hogy előkerülnek eddig rejtőző barátok, ismerősök, akik kérnek a pénzből. Akár meg is címkézhetik a nyertest, például azzal, hogy "fukar vagy, ha nem adsz, ha nem segíthetsz."

Krízist, feszültségeket okozhat annak eldöntése, hogy miként bánjon a nyertes a hirtelen jött rengeteg pénzzel; általában csupán az első pár milliónak van helye, a többi miatt viszont nagy a tanácstalanság - magyarázta a szakember.

Reagálhat a nyertes az új helyzetre úgy is, hogy elszigetelődik a környezetétől. Az, hogy multimilliomos lett magasra emelheti, de ott számára nem biztos, hogy van elég levegő a boldogsághoz - a régi barátok már nem ugyanúgy viszonyulnak hozzá, mint korábban. Emellett, szaknyelven szólva, interakció sűrűség veszi körül, amit szintén nehéz elviselni, inkább menekülni szeretne az illető - tette hozzá Bagdy Emőke.

Amíg a nyeremény birtokosa belenő az új identitásba, addig igen nehéz időszakot kell átélnie. Bagdy Emőke azt tanácsolja, hogy akit ilyen szerencse ér, forduljon szakemberhez, aki átsegítheti a nehézségeken.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×