eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pintér: vizsgálni kell, miért válik egy önkormányzat működésképtelenné

A leendő belügyminiszter szerint nem lesz olyan önkormányzat, amelynek "elengedik a kezét", ha működésképtelenné válna. Pintér Sándor erről a kinevezését megelőző meghallgatáson, az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságában beszélt pénteken. Jelölését nagy többséggel támogatta a bizottság

A belügyi tárca vezetői posztjának várományosa csütörtökön már beszámolt elképzeléseiről és válaszolt a képviselők kérdéseire az emberi jogi, a nemzetbiztonsági, az alkotmányügyi és a rendészeti bizottságban.

Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságában a miniszterjelölttől Ivády Gábor (LMP) a működésképtelen önkormányzatok támogatásáról érdeklődött.

Pintér Sándor válaszában emlékeztetett: amikor 1998-2002 között belügyminiszter volt, mindig megvizsgálták, miért vált működésképtelenné egy önkormányzat. Mint mondta, most is vizsgálni kell majd, hogy az önkormányzat pazarló gazdálkodása okozta-e a működésképtelenné válást, vagy az, hogy nincs elég bevétele.

1998-2002 között sem volt egyetlen egy önkormányzat, aminek elengedtük volna a kezét és azt hiszem, a jelenlegi időszakban sem lesz - szögezte le.

Kolber István (MSZP) kérdésére, hogy megyerendszerben vagy régiókban gondolkodnak-e, kijelentette: nem gondolkodnak régiós rendszerben, marad a megyei önkormányzat és a települési önkormányzat, "ebben kell hosszú távon gondolkodni".

Pál Tibornak (MSZP) a fővárosi önkormányzati rendszer jövőjére vonatkozó kérdésre - hogy erős fővárosban és gyenge kerületekben, vagy fordított rendszerben gondolkodik-e - kifejtette: ebben a legjobb együttműködést fogják kialakítani Tarlós Istvánnal, aki reményei szerint a következő főpolgármester lesz. Jelezte: amikor korábban irányította a Belügyminisztériumot, a tárcának "nem volt problémája" a fővárosi önkormányzattal, sem a kerületekkel. Az, hogy a fővárosban milyen legyen a későbbiekben az önkormányzat, alkotmányos kérdés - tette hozzá.

A belügyminiszter-jelölt a tűzoltóságokkal kapcsolatban arról beszélt, át kell tekinteni, van-e az országban úgynevezett fehér folt, ahová nem elég gyorsan érnek ki a tűzoltók, és át kell tekinteni, hogy a biztosítóktól befolyt összegből vásárolt eszközök megfelelően lettek-e szétosztva.

Mint mondta, előző belügyminisztersége idején alakítottak ki hét központot országszerte, ahová a nagy teljesítményű gépeket koncentrálták, és álláspontja szerint ez jelenleg is elegendő. Kiemelte ugyanakkor, hogy az önkéntes tűzoltóságok szerepét erősíteni kell a kistelepüléseken, mivel nem lehet minden faluban hivatásos tűzoltót alkalmazni.

Szavai szerint elvárható, hogy ezekben a kistelepüléseken is megfelelő eszköz legyen készenlétben, hogy a helyiek meg tudják fékezni a tüzet; ehhez a tárca további segítségét ígérte.

Össze kell hangolni az önkormányzati és rendőrségi erőket

Pintér Sándor szerint össze kell hangolni az önkormányzatok által a rend fenntartása érdekében foglalkoztatottak tevékenységét a rendőrségével a nagyobb közbiztonság érdekében.

A belügyminiszter-jelölt hangsúlyozta: az a szándéka, hogy a közterületekre lényegesen több rendőrt juttasson. Mint mondta, az önkormányzatok segítségét kéri, ugyanis "van az önkormányzati területeken erő még, ami a közbiztonság javítására felhasználható".

Közölte: az önkormányzat által foglalkoztatott, "a rend érdekében tevékenykedő alkalmazottaknak" (a halőrök, vadőrök és mezőőrök) tevékenységét a rendőrséggel össze kell hangolni, akár közös szolgálatokat kell szervezni velük; további jogosítványokat is szeretnének adni ezeknek a rend fenntartásában közreműködő erőknek.

Tarlós István (Fidesz) kérdésére elmondta: a fővárosban is tovább szeretné bővíteni az együttműködést a rendőrség és a közterület-felügyelet között, például közös járőrözéssel. Láng Zsolt (Fidesz) kérdésére azt mondta: a fővárosi rendőrök megtartásakor nem Budapest-pótlékban gondolkodik, de nem zárja ki ennek a bevezetését. Hangsúlyozta, szeretné, ha a fővárosban szolgálatot teljesítő rendőrök fővárosiak lennének, hely- és személyismerettel, ezért inkább a rendőrök lakáshoz jutásában látja a megoldást.

Megismételte a csütörtökön már elmondottakat, hogy minden településen szeretne állandó vagy fokozott rendőri jelenlétet, de ehhez az önkormányzatoknak nem kell pénzzel hozzájárulniuk. Azzal azonban az önkormányzatok segíthetik ezt, ha telekkel, vagy építkezéssel járulnak hozzá a körzeti megbízotti épületek kialakításához. Ezeknek az épületeknek az alsó szintjén lenne a körzeti megbízott félfogadásra alkalmas hivatala és az előállító helyiség, az emeltén pedig lakhatna a kmb-s - mondta.

Pál Tibornak (MSZP) az önkormányzati rendőrségre vonatkozó kérdésére azt mondta, az önkormányzati rendőrség "lila köd, amiben mindenki hisz", és álláspontja szerint a rend fenntartásának legolcsóbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszköze az egységes, központilag szervezett rendőrség.

"Szent meggyőződésem, hogy egy akkora országban, mint Magyarország, egy olyan népességgel és egy olyan hagyományokkal rendelkező országban, mint Magyarország, egységes, központilag irányított rendőrségre van szükség" - szögezte le.

A miniszterjelölt Apáti István (Jobbik) alelnök kérdésére válaszolva közölte: készítettek egy jogszabály-tervezetet, hogy kiszélesítsék az állampolgároknak a saját lakásukban, "bekerített területükön" a saját védekezés lehetőségeit.

Apáti István "politikusbűnözésre" és "cigánybűnözésre" vonatkozó kérdésére pedig azt válaszolta: "számomra nincs politikusbűnözés, nincs cigánybűnözés", csak a Büntető törvénykönyvben meghatározott törvényi tényállások.

A tulajdon elleni szabálysértésekre vonatkozó kérdésre megismételte a korábban már elmondottakat, hogy véleménye szerint elzárást kellene kiszabni ilyen esetekben. A garázdaság visszaszorításában pedig álláspontja szerint az állandó rendőri jelenlét lehet a megoldás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×