eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Martonyi János: Ne bántsd a magyart!

Meg fogunk birkózni a szlovákiai magyarellenességgel; Magyarország nem híd, hanem hídfő; ne bántsd a magyart - a többi között ezt mondta Martonyi János külügyminiszter-jelölt az Országgyűlés külügyi bizottságának meghallgatásán. A testület támogatta a miniszter-jelöltet.

Nemzeti konszenzussal meg fogunk birkózni a Szlovákiában felszínre került magyarellenességgel - mondta Martonyi János külügyminiszter-jelölt külügyi bizottsági meghallgatásán.

Az állampolgársági törvény módosítása kapcsán a politikus hozzátette: az elmúlt 90 esztendőben, ha egyáltalán előfordult, ritkán történt meg, hogy a szomszédaink közül ilyen markáns nemzetpolitikai lépést csak egy ország kifogásolt a szomszédos hétből.

Arra a képviselői kérdésre, hogy miért nem várták meg a módosítással a szlovákiai választás eredményét, Martonyi János úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP választási ígérete volt, ha 2006-ban a Fidesz nyert volna, már akkor megteszi ezt a lépést.

A külügyminiszter-jelölt szerint nem meglepetés, hogy a szlovák politikai elit többsége éles ellenzéssel fogadta a módosítást. Az, hogy Szlovákia azonnal nemzetbiztonságról beszél, Robert Fico miniszterelnök pedig ellentámadásra készül, azt mutatja, hogy másképp látjuk a világot. Ki vonta kétségbe a területi integritásukat, vagy a nemzeti méltóságukat? - kérdezte Martonyi János, majd hozzátette: mi emberi jogokról beszélünk.

A szlovákiai válaszlépés kapcsán Martonyi János egyetértett azzal, hogy a Magyar Koalíció Pártja alkotmánybírósághoz fordul, mivel meggyőződése, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosítása nem csak a szlovák alkotmányba, de az 1997-es állampolgárságról szóló Európai Egyezménnyel is ütközik.

Magyarország egy hídfő

Magyarország külpolitikai stratégiája kapcsán Martonyi János kifejtette: Magyarország nem híd kelet és nyugat között, hanem hídfő. Tehát a legfontosabb, hogy a rendszerek, amelyeknek tagjai vagyunk, az Európai Unió és a NATO, jól működjenek.

Ezen a rendszeren belül azonban a lehető legvilágosabban érvényesítenünk kell nemzeti érdekeket - hangsúlyozta Martonyi János.

Kitért arra is, hogy továbbra is hisz Közép-Európában. Mint mondta: kétség kívül vannak és lesznek is konfliktusaink szomszédainkkal, ám a regionális együttműködés nagyon fontos. Kiemelte: szimbolikus üzenet, hogy a magyar miniszterelnök első hivatalos útja Varsóba vezet. A külügyminiszter-jelölt eskütétele utáni első hivatalos útja egyébként Szarajevóba vezet majd.

Ne bántsd a magyart!

Martonyi János beszélt arról is, hogy bár a nemzetpolitika koordinációja az új kormány alatt nem a külügyminiszter irányítása alá tartozik majd, mégis központi eleme marad a magyar külpolitikának. Kijelentette, hogy nemzetpolitikánk egyszerű: ne bántsd a magyart!

Ahol magyarellenesség mutatkozik, soha nem fogjuk szó nélkül hagyni és az is fontos, hogy ne ártsunk a magyarnak se itthon se külföldön.

A külügyminiszter-jelölt kifejtette: stratégiája középpontjában az egyéni és közösségi emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartása és tartatása áll.

Martonyi János három prioritást, a gazdasági növekedés beindításának segítését, az Európai Uniós elnökségi feladatok ellátását, valamint a külhoni és anyaországi magyarok között fennálló hátrányos megkülönböztetés megszüntetését jelölte ki a Külügyminisztérium számára.

Arra a felvetésre, hogy a kormányprogramban nem szerepel külpolitikai fejezet, Martonyi János azt mondta, hogy a dokumentum azokat a legfontosabb célokat határozza meg, amelyek a kormány feladatai, a külpolitika feladata pedig az, hogy ezeket a célokat és értékeket a maga területén segítse.

A külügyi bizottság 15 igen és 6 nem szavazattal támogatta a miniszterjelöltet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×