eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Martonyi: Megbirkózunk a szlovákiai magyarellenességgel

Meg fogunk birkózni a szlovákiai magyarellenességgel; Magyarország nem híd, hanem hídfő; ne bántsd a magyart - a többi között ezt mondta Martonyi János külügyminiszter-jelölt az Országgyűlés külügyi bizottságának meghallgatásán. A testület támogatta a miniszterjelöltet.

Nemzeti konszenzussal meg fogunk birkózni a Szlovákiában felszínre került magyarellenességgel - mondta Martonyi János külügyminiszter-jelölt a külügyi bizottság meghallgatásán. Az állampolgársági törvény módosítása kapcsán a volt külügyminiszter hozzátette: az elmúlt 90 esztendőben, ha egyáltalán előfordult, ritkán történt meg, hogy a szomszédjaink közül ilyen markáns nemzetpolitikai lépést csak egy ország kifogásolt a szomszédos hétből.

Arra a képviselői kérdésre, hogy miért nem várták meg a módosítással a szlovákiai választás eredményét, Martonyi János úgy fogalmazott: a törvény a Fidesz-KDNP választási ígérete volt. Ha 2006-ban a Fidesz nyert volna, már akkor megteszi ezt a lépést - tette hozzá.

A külügyminiszter-jelölt szerint nem meglepetés, hogy a szlovák politikai elit többsége éles ellenzéssel fogadta a módosítást. Az, hogy Szlovákia azonnal nemzetbiztonságról beszél, Robert Fico miniszterelnök pedig ellentámadásra készül, azt mutatja, hogy másképp látjuk a világot. Ki vonta kétségbe a területi integritásukat, vagy a nemzeti méltóságukat? - kérdezte Martonyi János, majd hozzátette: mi emberi jogokról beszélünk.

A szlovákiai válaszlépés kapcsán Martonyi János egyetértett azzal, hogy a Magyar Koalíció Pártja alkotmánybírósághoz fordul, mivel meggyőződése, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosítása nem csak a szlovák alkotmányba, de a '97-es állampolgárságról szóló Európai Egyezménnyel is ütközik.

Magyarország külpolitikai stratégiája kapcsán Martonyi János kifejtette: Magyarország nem híd kelet és nyugat között, hanem hídfő. Tehát a legfontosabb, hogy a rendszerek, amelyeknek tagjai vagyunk - az Európai Unió és a NATO - jól működjenek. Ezen a rendszeren belül azonban a lehető legvilágosabban érvényesítenünk kell nemzeti érdekeket - hangsúlyozta Martonyi János.

Kitért arra is, hogy továbbra is hisz Közép-Európában. Mint mondta, kétség kívül vannak, és lesznek is konfliktusaink szomszédjainkkal, ám a regionális együttműködés nagyon fontos. Kiemelte: szimbolikus üzenet, hogy a magyar miniszterelnök első hivatalos útja Varsóba vezet. A külügyminiszter-jelölt eskütétele utáni első hivatalos útján egyébként Szarajevóba megy majd.

Martonyi János beszélt arról is, hogy bár a nemzetpolitika koordinációja az új kormány alatt nem a külügyminiszter irányítása alá tartozik majd, mégis központi eleme marad a magyar külpolitikának. Kijelentette, hogy nemzetpolitikánk egyszerű: ne bántsd a magyart! Ahol magyarellenesség mutatkozik, soha nem fogjuk szó nélkül hagyni, és az is fontos, hogy ne ártsunk a magyarnak se itthon se külföldön.

A külügyminiszter-jelölt kifejtette: stratégiája középpontjában az egyéni és közösségi emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartása és tartatása áll. Martonyi János három prioritást: a gazdasági növekedés beindításának segítését, az Európai Uniós elnökségi feladatok ellátását, valamint a külhoni és anyaországi magyarok között fennálló hátrányos megkülönböztetés megszüntetését jelölte ki a külügyminisztérium számára.

Arra a felvetésre, hogy a kormányprogramban nem szerepel külpolitikai fejezet, Martonyi János azt mondta, hogy a dokumentum azokat a legfontosabb célokat határozza meg, amelyek a kormány feladatai, a külpolitika feladata pedig az, hogy ezeket a célokat és értékeket a maga területén segítse.

A külügyi bizottság 15 igen és hat nem szavazattal támogatta a miniszterjelöltet.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×