eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Folytatódtak a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásai - a nap legfontosabb hírei

Folytatódtak a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásai az Országgyűlésben; a kinevezéseket valamennyi testület támogatta.

Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a mezőgazdaság, a turizmus, az építőipar és a családon belüli munkavégzés az a terület, ahol gyorsan és tömegesen lehet új munkahelyeket létrehozni, elsősorban a képzetlen munkaerő számára. Martonyi János leendő külügyminiszter úgy nyilatkozott: alkotmányellenes és sérti az 1997-es strasbourgi állampolgársági egyezményt a pozsonyi parlament azon döntése, amely a magyar állampolgárságot kérelmezőket automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságtól. Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter azt hangsúlyozta: a jelenlegi társadalmi viszonyok között nem támogatja sem a csendőrség, sem az önkormányzati rendőrség létrehozását. A parlamenti bizottságokban meghallgatták még Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettest, Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi minisztert, Fellegi Tamást, a nemzeti fejlesztési tárca várományosát, Réthelyi Miklóst, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának leendő vezetőjét, Fazekas Sándort, a vidékfejlesztési tárca leendő irányítóját és Hende Csaba kijelölt honvédelmi minisztert is.

Nem döntene a kormánytisztviselők jogállásáról az MSZP

Elhalasztaná a parlamenti döntést a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításáról az MSZP. A szocialista Gúr Nándor azt mondta: az új kormánynak a változtatásról előbb egyeztetnie kellene a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanáccsal. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma jelezte: alkotmányellenesnek és a nemzetközi egyezményekkel is ellentétesnek tartja a törvénytervezetet. A KDNP-s Rétvári Bence, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény egyik előterjesztője úgy reagált: a szakszervezetekkel a bizottságokban és informálisan is egyeztetnek a javaslatról.

Nem nő a munkanélküliség


Megállt a munkanélküliség növekedése a februártól áprilisig tartó három hónapos időszakban; a munkanélküliségi ráta 11,8 százalék volt, ugyanannyi, mint január-márciusban. A távirati iroda által megkérdezett szakértők egy része úgy véli, hogy júliusra több mint egy százalékponttal csökkenhet a munkanélküliek aránya, míg mások szerint nem egyértelmű a fordulat, annak megítéléséhez meg kell várni a következő havi adatokat.

Kevesebb a MÁV vesztesége a vártnál


A vártnál jobban teljesítette a MÁV Zrt. a tavalyi üzleti tervében foglalt célkitűzéseket - közölte az állami vasúttársaság. A cég 2009-es mérleg szerinti vesztesége a tervezett 64,4 milliárd forinthoz képest 30,5 milliárd forinttal javult, az év végén 33,9 milliárd forintot tett ki. A társaság közleményében hangsúlyozza: ez az eredmény a menedzsment hatékonyságjavító és költségcsökkentő intézkedéseinek köszönhető.

Új eljárás lesz Kulcsár Attila ügyében


Hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított a Fővárosi Ítélőtábla a Kulcsár-ügyben. A másodfokú bíróság egyúttal megszüntette Kulcsár Attila elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A brókerbotrány ügyében 2005-ben emeltek vádat. A vád szerint Kulcsár Attila 23 milliárd forintos sikkasztást követett el azzal, hogy állami vállalatok és magáncégek pénzét forgatta jogosulatlanul.

Újabb gyanúsítások BKV-ügyben

Újabb bűncselekménnyel gyanúsítja a rendőrség Sziebert Györgyöt, a BKV volt jogi igazgatóját, aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van - közölte a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője. Horváth Katalin Fanni az InfoRádióban elmondta: a hatóság bizonyítékot talált arra, hogy a volt jogi igazgató - kenőpénz ellenében - jóval áron alul jutott egy budai ingatlanhoz.

Gyanúsítottként hallgatták meg Szabó Zoltánt

Gyanúsítottként hallgatta ki Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség. A politikus az eljáró hatóság épülete előtt azt mondta: sem visszaélést, sem bűncselekményt nem követett el, az eljárást pedig politikai támadásnak tartja. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy a volt képviselő a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal által előfizetett mobil hívószámot előbb jogcím nélkül, majd fiktív jogcímen használta.

Súlyosabb vádak a pécsi lövöldöző ellen


A korábbinál súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsította meg a rendőrség az egy halálos áldozattal és három súlyos sérülttel járó tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottját. Murai Ágnes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: G. Ákost már előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják. A bíróság a gyógyszerészhallgatót ezért akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×