eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Olcsóbb lehet a parkolás Budapesten

Biztosan nem drágul a parkolás Budapesten. Néhány kerületekben még csökkenéssel is számolhatunk - mondta a Parking Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Az Országgyűlésnek egy hónapja van, hogy új törvényt alkosson, különben július elsejétől nem lehet pénzt kérni a parkolásért a fővárosban.

Júniusban szavaz az Országgyűlés a parkolási rend szabályozásáról, amelyhez módosítani kell a közúti közlekedésről szóló törvényt.

A Parking Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a törvényt azért kell megváltoztatni, mert korábban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Országgyűlés hiányosan szabályozta az önkormányzatok árszabásról és büntetésről szóló jogait.

Gyarmati Zoltán szerint azért is fontos a törvény mielőbbi elfogadása, mert mert az Alkotmánybíróság tavaly novemberben megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat parkolási rendeletét, illetve az önkormányzati törvény azon passzusait, amelyek felhatalmazták a testületeket, hogy ilyen rendeletet alkothassanak.

Ez azt jelenti, hogy ha az Országgyűlés nem döntene az új törvényről, akkor július elsejétől Budapesten nem lenne fizetős a parkolás, ami hatalmas káoszt okozhatna - jegyezte meg az igazgató.

A fővárosi közgyűlés azt tervezi, hogy következő ülésén, június harmadikán alkotja meg a rendeletét, így júliustól változatlanul fizetni kell a parkolásért Budapesten az autósoknak - mondta el Gyarmati Zoltán

Hozzátette: az árak nem emelkednek majd, sőt, minimális csökkenés is várható. Az Alkotmánybíróság azt kifogásolta a törvényben, hogy nem voltak korlátok, az önkormányzatok bármekkora díjat meghatározhattak. Az új jogszabály egyik legfontosabb eleme lesz ennek megváltoztatása.

Gyarmati Zoltán egyébként egyetért a fővárosban kiszabott díjakkal. Az új törvény ezt a 95-ös ólommentes benzin előző évi átlagárához köti, és kimondja, hogy nem lehet a benzinár kétszerese. Budapesten így a maximális díj 544 forint lehet. Ez azt jelenti, hogy csökkenés leginkább a Budai vár néhány utcájában várható.

Hanganyag: Tóth Krisztina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×