eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mráz Ágoston Sámuel: A társadalom egyetért Orbán Viktor alkotmányozó szándékával

Kockázatos az, hogy Orbán Viktor új alkotmányozásról beszél, ugyanis ha a választók úgy érzik, hogy a Fidesz visszaél a kétharmados többségével, könnyen elfordulhatnak a párttól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

A választási eredmény értékelhető egy új rendszer kezdeteként, és Orbán Viktor épp arra utal a legutóbbi nyilatkozataiban, hogy komolyan veszi a felhatalmazást, amelyet a kétharmados, alkotmányozó többséggel kapott - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A politológus szerint a miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette, hogy nem csak toldozgatják majd az Alkotmányt, hanem átfogóbb, kétéves alkotmányozó folyamatba kezdenek.

Azonban a magyar rendszerben az Alkotmány csak egy, az alap politikai szerkezetet rögzítő törvény. Az igazán fontos szabályokat a kétharmados törvényekbe foglalják - jegyezte meg a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Hozzátette: Orbán Viktornak egyetlen lehetősége volt, hogy ebből az elsöprő győzelemből kikövetkeztesse az erre szóló felhatalmazást, mert hazánkban ritkán adatik meg ekkora parlamenti többség egyetlen pártnak.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×