eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csak hárman szavaztak nemmel az állampolgársági törvényre

Az Országgyűlés 344 igen, 3 nem, valamint 5 tartózkodó szavazat mellett elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amelynek célja a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes állampolgárság-szerzésének biztosítása.

A változtatás értelmében 2011. január 1-től magyar állampolgárságot kaphat, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát sem. A folyamat egyéni kérelemre indulna, nem kollektíven és automatikusan történhet.

Az indítvány szerint egyébként nem csak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

Az állampolgársági kérelmet az illetékes anyakönyvvezetőhöz, a magyar konzuli tisztviselőhöz, vagy a kormány által kijelölt, az állampolgársági ügyintézésért felelős szervhez lehet majd benyújtani.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes jelölt korábban a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy három hónapot vesz majd igénybe az iratok benyújtásától számítva a gyorsított eljárás azok esetében, akik egyénileg magyar állampolgárságot kérnek.

A szlovák parlament egyébként keddi rendkívüli ülésén mély nyugtalanságának adott hangot a módosítással kapcsolatban. Határozatában a testület előre egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a magyar lépést. A szlovák kormány válaszul a szlovák állampolgársági törvény módosítását készítette elő, amely szerint a jövőben elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi más ország állampolgárságát. Ugyanakkor az ilyen személyek nem tölthetnének majd be bizonyos tisztségeket, illetve nem dolgozhatnának bizonyos munkakörökben, például a rendőrség vagy a biztonsági szolgálatok kötelékében.

Minderre kedden Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője újságírói kérdésre elmondta, hogy pártja eddig sem kívánt beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba és ezután sem áll szándékában. Szlovákiában ugyanis szombaton kezdődött meg hivatalosan az országgyűlési választási kampány, amelynek mára egyik legtöbbet idézett témája a magyar állampolgársági törvény.

A továbbiakban itt a Parlamentben a képviselők folytatják a kormányprogram vitáját, amelyet tegnap Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt nyitott meg. Mint mondta, 2010 áprilisában véget ért az átmenet húszéves korszaka és új társadalmi szerződés született. Hozzátette: ez nem csak lehetőség az alkotmányozásra, hanem az emberek utasítása is, amelyet a következő években végre kell hajtani.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×