eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A kettős állampolgársággal kapcsolatos javaslatról ma dönthet a Ház

A határon túli magyarok számára egyszerűsített, kedvezményes magyar állampolgárság megszerzését biztosító törvénymódosításról dönthet ma az Országgyűlés, amely folytatja a kormányprogram vitáját is.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos, a fideszes Orbán Viktor, Kövér László, Németh Zsolt, Kósa Lajos és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt által benyújtott, a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása szerint csak egyedi kérelemre kaphatná meg a kérvényező az állampolgárságot.

Az előterjesztés szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát sem.

A törvény augusztus 20-án lépne hatályba és jövő év január elsejétől lehetne alkalmazni.

Folytatódik a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogram vitája, hét és fél órában képviselői felszólalások lesznek, az európai parlamenti képviselők is kifejthetik véleményüket a dokumentumról. A kormányprogramról, amelynek formája országgyűlési határozati javaslat, szombaton szavaz az Országgyűlés.

Lefolytatják a családok támogatásáról szóló törvény, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény tankötelezettség teljesítésével összefüggő módosításának általános vitáját. Az indítvány szerint az új tanévtől ha egy tanköteles korú gyermek egy tanévben ötven tanórát igazolatlanul hiányzik, akkor őt a jegyzőnek védelembe kell vennie, és el kell rendelnie, hogy a gyermek után járó családi pótlékot hat hónapig természetben nyújtsák.

A törvényjavaslat indoklása szerint a felnövekvő generáció létfenntartási esélyeit az oktatásban, képzésben való részvétel képes megteremteni, az oktatásnak alapvető szerepe van a szegénységhez vezető társadalmi tényezők kiküszöbölésében, ezért a családtámogatási ellátásoknak ösztönöznie kell a szülőket tanköteles gyermekeik iskoláztatására.

Megvitatják a közúti járművezetői képzésben való részvétel alapfokú iskolai végzettséghez kötéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amelyben az Országgyűlés felkéri a kormányt, teremtse meg a jogi feltételeit annak, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges képzésre, elméleti vizsgára történő jelentkezés előfeltétele legalább az alapfokú iskolai végzettség megszerzése, azaz az általános iskola 8. osztályának eredményes befejezésé legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×