eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megkezdődött a kormányprogram vitája - hírösszefoglaló

Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök beszédével kezdődött meg a kormányprogram vitája. Az állampolgársági törvény módosításának elhalasztását kérte Orbán Viktortól a Híd szlovákiai magyar polgári párt.Jelentősen csökken csütörtökön az üzemanyag ára.

Az Országgyűlésben a kijelölt miniszterelnök beszédével kezdődött meg a kormányprogram vitája. Orbán Viktor hangsúlyozta: áprilisban a választópolgárok lerakták egy új rendszer alapjait, és új társadalmi szerződés született; véget ért a rendszerváltás utáni átmenet küzdelmekkel, megosztottsággal és válságokkal teli 20 éve. A kormányzásra készülő pártok vezérszónokai elismerően szóltak a kormányprogramról, az ellenzéki felszólalók viszont bírálták a dokumentumot. A fideszes Navracsics Tibor azt mondta: új korszaknak kell következnie a magyar politikában, míg Rétvári Bence, a KDNP vezérszónoka úgy vélte: a program alkalmas arra, hogy egy lélekben és lélekszámban bővülő Magyarország alapja legyen. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a nemzeti szemfényvesztés programjának nevezte a dokumentumot. Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint időről-időre elismételt paneleket tartalmaz a leendő kormány programja, és a konkrétumokat hiányolta az anyagból Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is. Korábban támogatták az illetékes országgyűlési bizottságok Matolcsy György, a nemzetgazdasági miniszteri, Fellegi Tamás a nemzeti fejlesztési és Hende Csaba a honvédelmi miniszteri poszt várományosa, valamint Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője kinevezését.

Sólyom László felszólal a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján, június 4-én tartandó parlamenti emlékülésen - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az államfőt Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke kérte fel arra, hogy mondjon beszédet az eseményen.

Nem szombaton, hanem jövő hétfőn lesz a kormányzati átadás-átvétel. Erről a kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt azután, hogy Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: az új kabinet megalakulása után, már szombaton elszámolnak a tárcák. Navracsics Tibor közleményében úgy fogalmazott: Szollár Domokos tájékozatlanságáról tett tanúbizonyságot, amikor bejelentette a kormányzati átadás-átvétel időpontját.

A magyar állampolgársági törvény módosításának elhalasztását kérte Orbán Viktor kijelölt miniszterelnöktől a Híd szlovákiai magyar polgári párt. Közleményükben hangsúlyozzák: bár Pozsony reakcióit hisztérikusnak tartják, azt szeretnék, ha a kettős állampolgárságról csak a szlovákiai választások után döntene a magyar Országgyűlés. Korábban a szlovák parlament határozatot hagyott jóvá arról, hogy nem tartja elfogadhatónak a magyar jogszabályt, és válaszintézkedéseket helyeznek kilátásba. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője, leendő miniszterelnöki szóvivő azt mondta: pártja nem kíván beavatkozni a szlovákiai választási kampányba.

Jelentősen csökken csütörtökön az üzemanyag ára - értesült a portfolio.hu. A gazdasági portál úgy tudja: a 95-ös benzinért literenként bruttó 6 forinttal, a gázolajért 5 forinttal kell kevesebbet fizetni. A mostani csökkentéssel a benzin átlagára 337-338, a gázolajé pedig 319-320 forint körül lesz.

Elrendelte a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Malév privatizációja ügyében. A BRFK honlapján közölte: ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indítanak eljárást. Az ügyben korábban a Fidesz-KDNP kezdeményezte az ügyvezető pénzügyminiszter meghallgatását, ezután a Pénzügyminisztérium és a Jobbik is feljelentést tett.

Feloldotta az ügyvivő kormány a rendkívüli árvíz miatt elrendelt veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: arról is döntés született, hogy a költségvetés általános tartalékából 1 milliárd 385 millió forintot fordítanak az árvízi védekezésre. Az észak-magyarországi folyók már apadnak, de a Tiszán Tokajnál és a folyó alsóbb szakaszain a vízszint lassú emelkedésére és hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani. Országszerte több mint 1500 kilométeren tartanak fenn készültséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×